IMA LI BOLJE? Vinska cesta Međimurja na svakom kilometru nudi vina ovjenčana nagradom Decanter

Autor:

FOTO: Međimurska županija PROMO

Na vinorodnim padinama Međimurske županije zriju plodovi marljivih ruku i blistaju svjedoci uspješne razvojne strategije koja je dovela do toga da je čak 29 međimurskih vina osvojilo medalje na natjecanju za nagradu Decanter 2024., a od toga je jedna i zlatna

Međimurska vinska cesta je kao zreo grozd – nakićena lijepim podrumima i kušaonicama, ali i čitavom niskom najviših svjetskih priznanja za kakvoću vina. Vino nagrađeno renomiranom svjetskom Decanter-medaljom posjetitelji mogu kušati na gotovo svakom kilometru vijugave ceste koja vodi kroz srce bregovitog dijela Međimurja, mjesta gdje nastaju najbolja vina svijeta. Na zadnjem međunarodnom ocjenjivanju, u natjecanju za nagradu Decanter 2024., vinari Međimurske županije ponovo su osvojili buket medalja: čak 29 vina iz 13 vinarija ovjenčano je najvišim priznanjem! Osvojena je jedna zlatna medalja, te 13 srebrnih i 15 brončanih odličja.

Uz traminac, u podrumima i u rukama međimurskih vinara, do savršenstva su odnjegovane i sorte žuti muškat, sauvignon, pinot sivi, rajnski rizling, graševina, pinot bijeli, ali i autohtona sorta međimurskog vinogorja – pušipel. Čak 14 medalja dobio je upravo pušipel iz nekoliko glasovitih vinarija!

„U Međimurskoj županiji iznimno smo ponosni na svoju tradiciju, kulturu i povijest, na odlike našega mentaliteta kojeg krasi marljivost i predanost – ukratko – na sve što čini naš identitet. Dio tradicije svakako je i jedna od naših strateških poljoprivrednih grana – vinogradarstvo, zato u Županiji osmišljavamo i provodimo niz mjera kako bismo podržali naše vinogradare i vinare na tržištu i u promociji. Tijekom proteklih godina podigli smo manifestaciju Urbanovo – festival pušipela na razinu regionalno važnog događaja, a riječ je o sadržaju koji slavi vrhunska međimurska vina“, kaže župan Međimurske županije Matija Posavec.

Radi razvoja autohtone sorte pušipel Međimurska županija sufinancirala je i projekt vezan uz klonsku selekciju pušipela. FOTO: Međimurska županija PROMO

Razvoju autohtone sorte pušipel Međimurska županija je posvetila posebnu pažnju te sa 93.000 eura sufinancirala i znanstveni projekt, proveden u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu, vezan uz klonsku selekciju pušipela s ciljem brendiranja sorte kao međimurske zaštićene robne marke.

SINERGIJSKA SILA

Uspjesi Međimurske županije niču iz širine specifične razvojne strategije koja nikada ne podrazumijeva usredotočenost na zasebna područje djelovanja, već se razvoj bazira na jačanju i povezivanju domena te stvaranju snažnih sinergijskih sila. Primjer su i projekti formiranja novih interpretacijskih centara koje je Županija pripremila: centra pušipela i centra svetoga Jeronima u Štrigovi. Prema znanstvenim izvorima, sveti Jeronim rođen je u Međimurju, u Štrigovi, a na obroncima tog mjesta izdiže se lijepa crkva s dva tornja posvećena tom svecu. Riječ je o sakralnom zdanju najviše kategorije spomeničke vrijednosti koje čuva i dobro očuvane freske Ivana Rangera, znamenitog baroknog umjetnika.

„Međimurje se gleda, osjeća, sluša… ono miriše i krijepi“, kaže župan Posavec.

Međimurska županija upravo je ušla u projekt kojim će europskim sredstvima revitalizirati Feštetićev kaštel u Pribislavcu, jedan od najočuvanijih dvoraca sjeverozapadne Hrvatske. Koncept turističke ponude ovog novog interpretacijskog centra podrazumijeva i formiranje kulinarske akademije, čime će prezentacija autohtonih jela kraja biti podignuta na još višu razinu.

POZDRAV SUNCU

Jedan od svjedoka snažne projektne aktivnosti Međimurske županije nalazi se na 341 metru nadmorske visine, na Mađerkinom bregu: tamo se izdiže vidikovac, opremljen i orguljama na vjetar, kojem se hrli i ljeti i zimi. Padine brijega okićene su vinorodnim terama, a s vrha se pogled prostire nezaboravnom panoramom, najfotografiranijom turističkom točkom ovog dijela Europe.

Stotine ljudi okuplja se na vidikovcu i u vrijeme ljetnog solsticija, očekujući zajedno izlazak Sunca i pozdravljajući ljeto uz gutljaj božanskog vina. Ljeto se u Međimurju, prvom koje je u Hrvatskoj ponijelo titulu Europske regije sporta 2022., ljeto se pozdravlja i jedinstvenom utrkom u Čakovcu, koja terminom održavanja i vremenom starta – 21.6. u 21:06 – simbolizira početak dugog, toplog ljeta tijekom kojeg je osvježenje najbolje pronaći u zelenilu Međimurja.

Panorama s vidikovca na Mađerkinom bregu opremljenog i orguljama na vjetar, postala je najfotografiranija turistička točka ovog dijela Europe. FOTO: Međimurska županija PROMO

Svaka turistička aktivnost u Međimurju podređena je načelu suživota s prirodom i očuvanju prirodnih resursa te okoliša. Ni to nije tek pusta hvala, jer međunarodnu oznaku Green Destination Međimurje nosi kao jedina regija u Hrvatskoj i četvrta regija na svijetu.

Međimurcima je u mentalitet ugrađeno i načelo pogleda u uprtog u budućnost. Dosezanje ciljeva ih ne umara, već hrani gorivom za nove korake, pa je nakon certificiranja za oznaku Green Destination, Međimurska županija ušla u proces certificiranja za oznaku Biodistrict, osobito važan poljodjelcima orijentiranima na proizvodnju zdrave hrane.

SNAŽNA POTPORA GRAĐANIMA

Međimurska županija godinama niže renomirane nagrade za turizam, a među zadnjima je nagrada Simply the best za najbolju destinaciju godine u kontinentalnom turizmu.

Rezultata ne bi bilo bez dobre strategije, koja podrazumijeva i snažnu podršku Međimurske županije svojim ljudima. Nedavno su, u novom ciklusu potpora, dodijeljeni ugovori međimurskim tvrtkama, pojedincima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima kojima Županija potiče razvijanje turističkih projekata i razvoj novih turističkih proizvoda na svom području. Dodijeljeno je 20 ugovora ukupne vrijednosti 60.000 eura, što je najviše dosad. Također, organizatorima manifestacija u 2024. godini Turistička zajednica Međimurja i Županija dodijelile su 38 potpora ukupne vrijednosti 49.000.

„Međimurska županija još je 2011. godine pokrenula program turističkih potpora kojima je dosad 535.725 eura usmjereno u razvijanje turističkih potencijala te smo naš kraj obogatili s 200-tinjak novih turističkih proizvoda“, ističe župan Matija Posavec te dodaje da brojke potvrđuju uspješnost razvojne strategije: Međimurje je ostvarilo više od 220.000 noćenja u protekloj godini te 7.400 gostiju više nego u 2022.

‘Zasluge za sva naša postignuća pripadaju svakom Međimurcu i Međimurki koji radom obogaćuju zajednicu’, ističe župan Matija Posavec. FOTO: Međimurska županija PROMO

ZELENA OAZA EUROPE

Priča o Međimurju, kao zelenoj oazi u srcu Europe, širi se planetom i magnet je za ljude koji toj lijepoj priči mogu dati krila. Svoj doživljaj Međimurske županije milijunskom gledateljstvu pokazat će i poznati novinar i pustolov Ben Fogle, koji je upravo u Međimurju nedavno snimao prilog o kraju koji živi održivi turizam.

Međimurska županija pruža konkretnu i snažnu podršku i svojoj Udruzi proizvođača merkantilnog krumpira koja upravlja robnom markom Međimurski kalamper, te im na taj način pomaže u proboju na tržištu. Međimurski krumpir zaštitni je znak za kvalitetnu hranu u mnogim hrvatskim domovima, te je na cijeni jednako kao i međimurski smaragd – bučino ulje.

„Zasluga za sva naša postignuća u turizmu, brendiranju poljoprivrednih proizvoda, te prezentaciji naše baštine, povijesti i kulture, pripada svakom Međimurcu i Međimurki koji svojim trudom i radom obogaćuju zajednicu, koji svaki kutak našega kraja čine osobitim i neponovljivim, bilo da je riječ o blagu davnina – koje ponosno predstavljamo, bogatstvu enogastronomske ponude – ili se radi o lijepo uređenom balkonu i okućnici koji putniku zapnu za oko“, ističe župan Međimurske županije Matija Posavec, te dodaje da Međimurje – umjesto masovnosti – teži kvaliteti ponude. O kakvom je konceptu riječ svjedoče i ovogodišnji certifikati Good travel koje je za kvalitetu ponude dobilo 13 međimurskih obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava, kuća za odmor, turističkih zajednica i tvrtki za svoje turističke sadržaje. Međimurje nije samo nezaboravan pejzaž, Međimurje progovara o sebi i mirisima, okusima, baštinom, žuborom rijeka koje ga grle, ali i načinom na koji poštuje, čuva i predstavlja svoja blaga.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.