Jelovnici su za Badnjak tradicionalno obilježeni posnim jelima, ribljim delicijama ili salatama. Treba se čuvati za Božić, kad će blagdanski stol biti ispunjen bogatom trpezom.
Recepata za pripremu hobotnice ima jako puno. U priobalnoj Hrvatskoj svaki gradić, a vjerojatno i svaka obitelj, ima svoj ‘tajni’ orginalni recept za savršenu hobotnicu.
Okus će se razlikovati samo od vrste i kvalitete maslinovog ulja, arome ružmarina, omjera začina, načina kombniranja i omjera povrća i začinskog bilja.
Donosimo recept za pečenu hobotnicu s krumpirima, idealni objed za Badnjak.
Sastojci
- 1 hobotnica (oko 1 kg)
- 1 kg krumpira
- veća glavica luka
- 3 češnjaka
- 6 žlica maslinovog ulja
- 6 žlica običnog ulja
- sol, papar, ružmarin po ukusu
- 1 dl bijelog vina
Priprema
- Hobotnicu dobro očistiti od utrobe, oprati, odstraniti kljun.
- Da bi meso hobotnice bilo mekano postoji više načina pripreme. Najčešće se hobotnica nalupa batom. Umjesto toga može se kratko (15-ak minuta) prokuhati u malo vode u koju se stavi pluteni čep kako bi hobotnica ispustila višak tekućine i sluzi. Najbolje je ipak zamrznuti hobotnicu, kako ne bi bila žilava nakon pečenja.
- U odgovarajući lim na hladno ulje staviti krumpir i luk izrezan na veće ploške.
- Na to staviti očišćenu i pripremljenu hobotnicu.
- Sve posuti ružmarinom i malo posoliti.
- Pokriti aluminijskom folijom i peći uz podlijevanje vodom na temperaturi 180°C oko sat vremena.
- Potkraj pečenja zaliti vinom i dodati sjeckani češnjak i peršin. Kratko zapeći bez folije.
Komentari