I ZIMA POVRĆE IMA Sezonsko zimsko povrće čuva zdravlje i obogaćuje jelovnik, a jedno je proglašeno i najzdravijim na svijetu

Autor:

Pexels

Svakodnevno pripremanje obroka zna biti izazov. Čak i ne toliko zbog samog kuhanja, već zbog manjka ideja što skuhati pa se tjedni meni svede na krumpir i meso – dinstano, pečeno, kuhano, prženo… Osobito je izazovno zimi kada nam je dostupno manje svježeg povrća, no u ostalom periodu u godini.

Ipak, i zima ima svoje zelene asove u rukavu, a ovo je podsjetnik na njih. Sada je vrijeme zimskih salata i zelenog lisnatog povrća koje obiluje antioksidansima,  vitaminima i mineralima te pomaže očistiti i ojačati organizam. Kraća vegetacijska sezona zimi osigurava obilje hranjivih tvari u njemu. Zimsko povrće neopjevani je superheroj.

Kelj

Kelj je bogat je vitaminima A, C i K, a sadrži i visoke količine vlakana, kalcija i antioksidansa. Savršen je za variva, juhe, salate, a možete napraviti i zdravi čips od kelja. Sada mu je sezona.

Blitva

Blitva je povrće od kojeg možete raditi guste juhe, ukusni soparnik (ukusniji je što su listovi blitve stariji), a tradicionalno ide kao prilog uz ribu. Bogata je vitaminima A i C te željezom i magnezijem, što je čini idealnim izborom za zimski jelovnik.

Špinat

Iako ga mnogi povezuju s proljećem, špinat je dostupan i zimi. Odličan je izvor željeza, folne kiseline i kalija. Antioksidansi poput luteina i zeaksantina iz špinata podržavaju zdravlje očiju, dok magnezij pomaže u održavanju razine energije i blagotvorno djeluje na živce i mišiće. Osim toga, špinat je odličan izvor dijetalnih vlakana, koji potiču zdravu probavu. Napravite salatu od mladog špinata ili ga skuhajte na pari. Možete ga dodati i u smoothie ili napraviti, mnogima omiljeno jelo – špinat na mlijeku.

Prokulice

Ove male zelene glavice prava su nutritivna bomba. Obiluju vitaminima C i K te sadrže biljne spojeve koji podržavaju zdravlje srca. Prokulice možete peći, kuhati na pari ili dodavati u salate. Izvrsne su kada se zapeku u pećnici ili kratko prokuhaju pa začine češnjakom, maslinovim uljem i s par kapi octa.

Zimske salate koje će ‘zaokružiti’ ručak

Osim kelja, raštike, blitve, špinata i prokulica koji će nutritivno obogatiti zimski jelovnik, tu su i svježe salate.

Matovilac

Matovilac je nježna i ukusna zimska salata prepuna vitamina C i folne kiseline. Odlično se slaže s citrusima, orašastim plodovima i mekanim sirevima.

Radič

Radič može biti zeleni ili crveni. Ima blago gorkasti okus zbog čega ga je dobro kombinirati s preljevom od meda ili voćem, primjerice s narančom. Bogat je vitaminima C i K te antioksidansima.

Endivija

Endivija je zimska salata s hrskavim i blago gorkim listovima. Puna je vitamina A i vlakana, a savršena je uz orahe i plavi sir.

Cikla s mladim lišćem

Ako naiđete na ciklu s mladim lišćem, ne bacajte listove! Odličan su dodatak salatama, bogati su željezom i vitaminom C, a osim toga daju lijepu boju vašem tanjuru.

Rikola

Rikola je dostupna tijekom cijele godine i idealan je izbor za zimske salate. Njezin pikantni okus savršeno nadopunjuje lagana jela,. Obiluje  vitaminima K i C.

Potočarka

I šećer za kraj – potočarka. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, CDC, ovu je biljku proglasio najzdravijom na svijetu. Dobila je 100/100 bodova. Odmah iza nje su kineski kupus (91,99), blitva (89,27), cikla (87,08) i špinat 86,43).

Sadrži više C vitamina od agruma, obiluje aminokiselinama, antioksidantima, željezom kalcijem, kalijem, magnezijem i vitaminom K. Sadrži B1,B2, C i E i jod.

Studija objavljena u časopisu British Journal of Nutrition dokazala je da redovita konzumacija malih količina potočarke pomaže u prevenciji raka prostate i debelog crijeva.

Složit ćete se – i više nego dovoljno razloga da je uvrstite u prehranu, a sada je pravo vrijeme za to.

Njezin blago pikantni okus izvrsno se slaže s mekanim sirevima poput fete, kozjeg sira ili ricotte koji naglašavaju svježinu potočarke. Orasi, bademi ili lješnjaci dat će salati od potočarke hrskavost, a naranča ili limun izbalansirat će okuse.

Uslast i uzdravlje!

 

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.