HVALA KLIMATSKIM PROMJENAMA S porastom temperatura raste i cijena banana

Autor:

Pixabay

Osim što loši vremenski uvjeti utječu na proizvodnju, banane su osjetljive na porast temperature što bi mogao uništiti nasade na nekim lokacijama.

Banane će poskupjeti jer klimatske promjene pogađaju ovo omiljeno voće, rekao je za BBC News jedan od najboljih svjetskih stručnjaka u ovoj industriji.

Pascal Liu, viši ekonomist Svjetskog foruma za banane, kaže da klimatski utjecaji predstavljaju “ogromnu prijetnju” opskrbi i povećavaju utjecaj bolesti koje se brzo šire.

Forum se idući tjedan sastaje u Rimu kako bi se uhvatio u koštac s izazovima s kojima se suočava omiljeno voće.

U svojoj prirodnoj žutoj kori, hranjiva i ukusna banana je voće koje se najviše izvozi na svijetu.

Prošlog tjedna došlo je do nestašica banana u nekoliko europskih supermarketa, za što trgovci okrivljuju oluje na moru, što je odgodilo dopremu.

‘Posao s indijanskim bananama planiram proširiti na Afriku’

Većina potrošača neće primijetiti, kaže profesor Dan Bebber sa Sveučilišta u Exeteru, koji proučava kako banane učine održivijima.

“Lanac opskrbe varira, ali Ujedinjeno Kraljevstvo je zapravo prilično dobro u ublažavanju takvih učinaka”, rekao je.

“Uglavnom zato što centri za sazrijevanje mogu ubrzati ili usporiti brzinu kojom banane sazrijevaju kad stignu, što pomaže ublažiti te vrste fluktuacija“.

No, dok se zalihe banana mogu nositi s kratkoročnim vremenskim nepogodama poput ove, stručnjaci su zabrinuti zbog rastućih prijetnji od zagrijavanja svijeta i od bolesti koje se šire zbog toga.

“Mislim da su klimatske promjene doista ogromna prijetnja sektoru banana”, rekao je Liu iz Svjetskog foruma za banane, UN-ove krovne skupine koja okuplja zainteresirane strane u industriji uključujući trgovce, zemlje proizvođače, izvoznike i istraživačke institucije.

Osim što loši vremenski uvjeti utječu na proizvodnju, banane su osjetljive na porast temperature što bi mogao uništiti nasade na nekim lokacijama.

Proizvođač banana vodi po glasovima za novog predsjednika Ekvadora

Možda je najveća neposredna prijetnja činjenica da rastuće temperature pomažu širenju bolesti.

Ono što izaziva najviše brige je Fusarium Wilt TR4, gljivična infekcija, koja se iz Australije i Azije preselila u Afriku i sada u Južnu Ameriku.

Jednom kada je plantaža zaražena, ubija sva stabla banana i stručnjaci kažu da ju je iznimno teško iskorijeniti.

Gljivica je također mutirala i ugrožava Cavendish, svjetsku omiljenu sortu banana.

“Znamo da su spore ove Fusarium Wilt izuzetno otporne i da se mogu širiti poplavama i jakim vjetrovima“, kaže Liu.

“Dakle, ova vrsta fenomena širit će bolest mnogo brže nego da imate normalnije vremenske prilike”, upozorava.

Proizvođači se također suočavaju s pritiscima zbog sve većih troškova gnojiva, energije i transporta, kao i problema u pronalaženju dovoljno radnika.

Student pojeo bananu, dio umjetničke instalacije: “Zar nije tamo postavljena kako bi je netko mogao pojesti?”

Uzevši zajedno s utjecajem klimatskih promjena na ponudu, cijene će vjerojatno porasti – i ostati visoke.

“Doista će biti nekih povećanja cijena”, rekao je Liu. “Ako ne dođe do velikog povećanja ponude, predviđam da će u idućim godinama cijene banana ostati relativno visoke”.

Među pitanjima o kojima će industrija banana raspravljati na svom skupu u Rimu je kritično pitanje održivosti.

Potrošači sve više žele kupovati banane i druge proizvode koji su proizvedeni na održiv način.

Za uzgajivače banana to ne znači samo da svoja sredstva za proizvodnju učine zelenijima, već i plaćanje neovisnih ispitivača da potvrde da je njihovo voće održivo.

“Ovi propisi su na neki način dobra stvar jer pomažu proizvođačima da iskoriste priliku da svoje proizvodne sustave učine održivijima”, rekao je Liu za BBC News.

“Ali, naravno, oni također dolaze s troškovima za proizvođače jer zahtijevaju više sustava kontrole i nadzora od strane proizvođača i trgovaca. A ti se troškovi moraju preliti do krajnjih potrošača“.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.