Ivan Balunović, Hrvat iz Nove Gradiške, u austrijskom golf klubu na samo dva sata vožnje od Zagreba uz tradicionalnu zapadnoštajersku kuhinju nudi i hrvatske delicije, hrvatska vina i jela od jadranske ribe koje doprema s hrvatskih OPG-ova, a organizira i fešte
Ivan Balunović iz Nove Gradiške prije godinu dana preuzeo je Golf Restoran u Golfclubu Schloß Frauenthal u austrijskom mjestu Deutschlandsberg. S terase restorana pruža se prekrasan pogled na brdoviti krajolik zapadne Štajerske i park dvorca Frauenthal, po kojem je ovaj golf-klub dobio ime. U oazi mira i zelenila uz tradicionalnu zapadnoštajersku kuhinju nude se i hrvatske delicije, hrvatska vina i jela od jadranske ribe, i to upravo zahvaljujući Ivanu Balunoviću. Većina sezonskih namirnica doprema se s hrvatskih OPG-ova, a njihovu kvalitetu i izvoran okus prepoznali su i Austrijanci.
Balunović je u Golf Restoranu počeo raditi prije tri godine kao konobar, a nakon što je bivši vlasnik otišao u mirovinu, od predsjednika golf-kluba dobio je ponudu da preuzme restoran. “Bio je izazov preuzeti restoran u Austriji, otvorio sam obrt, dobio restoran u najam i od tada ovdje uživam. Posao smo dobro posložili i nadamo se da će potrajati što duže. Pratimo golf sezonu tako da smo otvoreni od 15. ožujka do polovice studenoga, s tim da imamo otvorena vrata i u prosincu, uglavnom prije Božića. Tada za razne tvrtke radimo završne godišnje proslave, a u dva navrata smo za naše ljude koji žive i rade u Štajerskoj organizirali tamburašku noć, s tamburašima iz Nove Gradiške i Velike Gorice. To su bile nezaboravne fešte za sve nas. Puno restorana u Austriji ne radi ponedjeljkom i utorkom, dok mi radimo svaki dan i to je naša prednost te i tako podižemo restoran”, rekao je za Gastro&Wine Ivan Balunović.
-
FOTO: Saša Zinaja/NFOTO -
FOTO: Saša Zinaja/NFOTO -
FOTO: Saša Zinaja/NFOTO -
FOTO: Saša Zinaja/NFOTO -
FOTO: Saša Zinaja/NFOTO -
FOTO: Saša Zinaja/NFOTO -
FOTO: Saša Zinaja/NFOTO
Unutarnji kapacitet restorana je 120 sjedećih mjesta, a s terasama taj se broj povećava za još 160 mjesta. Većinu gostiju čine članovi golf-kluba, no u posljednje vrijeme dolazi sve više gostiju iz čitave Štajerske, ali i iz Hrvatske. “Uz ugodan ambijent i prekrasnu prirodu prepoznat je i naš rad tako da nam dolazi puno Austrijanaca, ali i sve više Hrvata. Oni koji žive u Štajerskoj rado se ovdje dolaze družiti i uživati u domaćim delicijama. Hrvati polako postaju stalni gosti te dolaze i radnim danima, a na tamburaškim večerima znalo se okupiti i sto ljudi, sve su to naši ljudi iz okolice Graza i Leibnitza. Mi zapravo okupljamo austrijske Hrvate pa se čak razmišlja o tome da se u Deutschlandsbergu osnuje udruga Hrvata, a sve je to poteklo iz ovog restorana. Facebook grupa Ekipa Deutschlandsberg već postoji i preko nje razmjenjujemo informacije i organiziramo razne događaje. Iz Hrvatske nam gosti dolaze jer smo samo dva sata vožnje udaljeni od Zagreba, a od Čakovca i Varaždina još i manje. Prošloga ljeta tu je bilo i igrača golfa koji su došli iz Hrvatske. Ulaskom u Schengen taj će se broj sigurno povećati”, ističe Balunović.
‘Hrvati polako postaju stalni gosti te dolaze i radnim danima, a na tamburaškim večerima znalo se okupiti i sto ljudi, sve su to naši ljudi iz okolice Graza i Leibnitza’
U Golf Restoranu dominantna je štajerska kuhinja, no dolaskom Balunovića ponuda je obogaćena jelima od jadranske ribe i plodova mora, poslužuje se samo hrvatski sir, većina sezonskog povrća dolazi iz Hrvatske, a gosti mogu uživati i u istarskom pršutu i slavonskim delicijama. “U kartu smo ubacili lignje, oradu, brancin, dagnje… Gosti na to reagiraju jako dobro. Kada ovdje dođu jesti Austrijanci i ponudimo im oradu, lignje ili riblju platu, oni kažu da se osjećaju kao da su bili na moru. Istarski pršut iznesemo na stol i režemo ga na stalku pred gostima. Gosti su oduševljeni i istarskim kozjim sirom i paškim sirom. A la carte meni je baza koju mora imati svaki restoran, ali mi kroz tjedan ubacujemo i razna druga jela, što ovisi o sezonalnosti namirnica. Poslije Uskrsa dolaze šparoge, ljeti idu gljive i laganija jela od ribe, u jesen ubacimo malo divljači i vrganje. Čak smo i odojka pekli. Kada je riječ o salatama, tijekom ljeta povrće nabavljamo isključivo iz Hrvatske zato što je okus rajčice, luka i paprike neusporedivo bolji nego u Austriji. I tako promoviramo našu lijepu Hrvatsku i naše poljoprivrednike. Da je naše povrće puno kvalitetnije, primijetili su i gosti iz Austrije, prošloga ljeta me je jedan stalni gost pitao gdje sam nabavio povrće jer da je to isti paradajz kakav je jeo u djetinjstvu. Imamo i naše maslinovo ulje iz Istre i kulenovu seku iz Slavonije, koju su gosti iz Austrije prepoznali kao vrhunsku deliciju. Kad probaju naše proizvode, zanima ih priča o tome kako se i gdje oni rade. Današnja kuhinja temelji se na tomu da se ne možemo samo držati tradicije neke regije, već u tradicionalnu kuhinju uvijek moramo ubaciti nešto novo. I zato je ovaj restoran kombinacija štajerskog zelenila i našeg hrvatskog plavetnila”, naglasio je Balunović.
Golf Restoran ima bogatu vinsku kartu s više od 50 vina. “Uz austrijska vina, koja su dominantna na vinskoj karti, te francuska i talijanska vina, promoviramo i naša hrvatska vina. Trenutno nudimo Plavac Barrique iz Vinogorja Pelješac, zatim iz Podruma Štrigova Muškat i Sauvignon. Prema potrebi ubacujemo i još neka naša vina, najčešće je to Sauvignon jer ga Austrijanci jako vole”, dodao je Balunović.
‘Istarski pršut režemo na stalku pred gostima. Gosti su oduševljeni i istarskim kozjim sirom i paškim sirom. Ubacujemo i šparoge, gljive… Čak smo i odojka pekli’
Chef kuhinje Edi Hichri rođen je u Tunisu, a u Golf Restoran je došao iz Pule. Tijekom bogate kuharske karijere radio je u restoranima u Parizu i Zürichu, a u Pulu dolazi 1996. i otvara restoran. Edi je slavonski zet, Balunović je brat njegove supruge, tako da su zajedno krenuli u ovaj posao u Austriji. “Ja sam kuhar triju podneblja – europskog, orijentalnog i mediteranskog – i sada to kombiniram sa štajerskom kuhinjom. Školovao sam se u Parizu i radio u luksuznim pariškim hotelima, a u Zürichu sam početkom 90-ih radio u lancu najboljih švicarskih restorana. Ovdje smo posebno ponosni na istarski domaći pršut koji kupujemo u Pazinu. On se suši tri godine i Austrijanci su njime oduševljeni, posebice kada ga postavimo nasred restorana i nožem ručno režemo da vide o kakvoj je vrhunskoj deliciji riječ”, kazao je za Gastro&Wine chef kuhinje Edi Hichri.
Kušali smo tri jela sa standardnog menija Golf Restorana – štajersku salatu, Saibling sa žara i pola pohanog pileta. Štajerska salata je tradicionalno jelo ove regije, sastoji se od mješavine lisnatih salata, paradajza, paprike i graha. Sve je to začinjeno balzamikom i bućinim uljem, a kruna ovog jela su panirana pileća prsa. Saibling sa žara priprema se od pastrve iz divljeg uzgoja. Saibling pastrva najkvalitetnija je pastrva u svijetu i jako je kao delicija cijenjena u Austriji.
Najčešće se servira s pečenim krumpirom, ali i bilo kojim drugim prilogom po izboru. Pola pohanog pileta također je omiljeno jelo u Štajerskoj. Priprema se od piletine iz domaćeg uzgoja i servira se s pečenim krumpirom i marmeladom od brusnice. Kada je pak riječ o hrvatskim delicijama, svakako treba još jednom spomenuti jadransku riblju platu. U njoj su orada na žaru, lignje na žaru, pržene lignje, dagnje i Jakobove kapice. Kao prilozi u ribljoj plati poslužuju se pečeni krumpir i blitva s krumpirom.
‘Posjetitelji kluba nisu neki arogantni biznismeni. Preko puta nas sjedi čovjek koji želi kupiti automobil od našeg Rimca. I igrača golfa iz Hrvatske bit će više zbog Schengena’
Predsjednik Golfcluba Schloß Frauenthal je Georg Breisach, pedijatar u mirovini koji je velika podrška Ivanu Balunoviću. “Georg Breisach ima puno poznanstava i jako se razumije u golf, ali i u ugostiteljstvo. Posjećuje golf terene širom svijeta i nedavno je bio u Južnoj Africi. Igrajući golf obišao je cijeli svijet, a kao naš suradnik uvijek će pomoći i imamo u njega ogromno povjerenje. U Golfclub je svatko dobrodošao, ali on ima svoje stalne članove, igrače koji su vrlo imućni gosti. To su većinom poslovni ljudi koji imaju velike tvrtke s puno zaposlenih i koji se tu dolaze opustiti. No to su jednostavni ljudi, nemate osjećaj da su to neki arogantni biznismeni. Preko puta nas sjedi čovjek koji ima tvrtku s više od stotinu zaposlenih i želi kupiti automobil vrijedan dva milijuna eura od našeg Rimca, a tako je pristupačan i dobar čovjek i vi nemate nikakav osjećaj da ste manje vrijedni od njega. Kad probam s tim usporediti neke naše političare i biznismene i njihovo ponašanje, razlika je ogromna”, istaknuo je na kraju Balunović.
Komentari