Hrvatska dobila 39. zaštićeni proizvod u EU – Goranski medun

Autor:

04.09.2021., Lic - U centru Lica odrzan je 2. Medun Fest na kojem je predstavljen prvi goranski sladoled od sumskog meduna kojeg su osmislili Dino Galvagno i Marko Stojevic, te jelo na bazi meduna. Festival prati bogati sajam proizvoda od meduna i ostalih autohtonih proizvoda.rPhoto: Goran Kovacic/PIXSELL

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

“Goranski medun” je 39. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji (EU), izvijestili su u ponedjeljak iz Ministarstva poljoprivrede.

“Goranski medun” je dobio europsku zaštićenu oznaku izvornosti, objavila je Europska unija u Službenom listu od 13. veljače, čime je taj naziv proizvoda upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićen na području cijele EU, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Postupak zaštite naziva “Goranski medun” pokrenula je Udruga proizvođača meduna, a EU znak zaštićene oznake izvornosti odnosno zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla koji se nalazi na ambalaži potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda.

“Goranski medun” je med kojeg na području Gorskog kotara i Ogulinsko-plaščanske udoline proizvode pčele autohtone pasmine sive pčele (Apis mellifera carnica) od medne rose.

Medna rosa je slatki sok koji se u povoljnim uvjetima najčešće javlja na crnogoričnom (jela, smreka) i bjelogoričnom drveću (hrast, bukva, javor) te kojeg proizvode kukci, najčešće lisne i štitaste uši. Prikupljenoj mednoj rosi pčele dodaju vlastite specifične tvari, odlažu, izdvajaju vodu i skladište u stanice saća do sazrijevanja meduna, objašnjavaju iz Ministarstva.

Boja meduna je u rasponu od tamno bež preko tamno jantarne do crvenkasto-smeđe s mogućim perlastim nijansama u strukturi, kao i zelenkastim refleksijama na površini kod tekućih uzoraka meda.

U ovisnosti o sezoni, “Goranski medun” može poprimiti i tamnije nijanse – smeđe do tamno smeđe, gotovo crne, nerijetko i sa zelenkastim preljevima. Miris je srednje do jako izražen, balzamičan, vaniličan, s notama koje podsjećaju na karamel, smolu, suho lišće i paljeno drvo.

Odlikuje ga relativno slabija slatkoća i pripadajuća aroma srednjeg intenziteta, koja asocira na slad, objašnjavaju iz resora poljoprivrede.

Podsjećaju da Republika Hrvatska sada ima 39 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv registriran u EU kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla.

Uz Goranski medun, registrirani su i Krčki pršut, Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, Neretvanska mandarina, Ogulinsko kiselo zelje/Ogulinski kiseli kupus, Baranjski kulen, Lički krumpir, Istarski pršut /Istrski pršut, Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Poljički soparnik/Poljički zeljanik/Poljički uljenjak, Zagorski puran, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Paška janjetina, Šoltansko maslinovo ulje, Varaždinsko zelje, Slavonski kulen/Slavonski kulin, Međimursko meso ‘z tiblice, Slavonski med, Lička janjetina, ekstra djevičansko maslinovo ulje Istra, Paška sol, Zagorski mlinci, Paški sir, Bjelovarski kvargl, Brački varenik, Varaždinski klipič, Malostonska kamenica, Rudarska greblica, Dalmatinska pečenica, Dalmatinska panceta, Lički škripavac, Bračko maslinovo ulje, Zagorski bagremov med, Zagorski štrukli/Zagorski štruklji, Meso istarskog goveda-boškarina/Meso istrskega goveda-boškarina, Samoborska češnjovka/Samoborska češnofka i Lumblija.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.