Varaždinska županija domaćin je 14. Internacionalnog kongresa tjesteničarstva i gastronomije Conpasta koji je u utorak u Hotelu Turist u Varaždinu okupio rekordnih 250 sudionika iz šest zemalja s tri kontinenta, a zemlja partner je Italija.
Tema ovogodišnjeg kongresa je “Tjestenina srce gastronomije”, nositelji aktivnosti su talijansko veleposlanstvo u Hrvatskoj i ICE/ITA Institut za vanjsku trgovinu Republike Italije u Zagrebu, a sudjeluju kuhari iz Japana, Australije, Italije, Izraela, Armenije i Hrvatske.
Kongres organizira Novinsko-nakladničko poduzeće Robinson iz Zagreba, a direktor Stjepan Odobašić istaknuo je da je 14. Conpasta okupila rekordan broj sudionika, 250.
“Želimo upoznati hrvatske gurmane i ljubitelje tjestenina, naše kuhare i prosvjetare sa svijetom tjestenina. Strance pozivamo zato što oni donose svoje recepture, a naglasak ovog kongresa je na izvornim tjesteninama kojih Hrvatska ima jako puno, no do danas ni jedna nije zaštićena u Europskoj uniji“, rekao je Odobašić.
Župan Anđelko Stričak izrazio je zadovoljstvo što je upravo Varaždinska županija domaćin 14. Conpaste.
“Turističke brojke nam rastu, postajemo sve zanimljivija turistička destinacija i ovakvi kongresi i sadržaji daju nam dodatni zamah. Interesantan je podatak da je unazad 20 godina u Hrvatskoj konzumacija jela od tjestenine gotovo udvostručena. Naime, s 3,9 kilograma po stanovniku došli smo na 7,3″, rekao je Stričak.
Pasta Festa
Stručnjaci Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Zagreb, Agronomskog fakulteta Zagreb te gastronomski stručnjaci održat će tijekom dana niz predavanja, a organizirane su i radionice s degustacijama jela od tjestenine – Pasta Festa. Kuhari iz Hrvatske i inozemstva će na work shopovima predstavljati svoja nacionalna jela, a bit će prilike i za kušanje starih jela koja su pripremile udruge s područja Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije.
U podne će u Gospodarskoj školi u Varaždinu početi natjecanje učenika srednjih kuharskih škola Alpe Adria, a tema natjecanja je Pastrva s domaćom tjesteninom.
Komentari