Kožu njegujemo iznutra i izvana, a isto je tako iznutra i izvana štitimo od štetnih sunčevih zraka. Izvana znači kremama sa zaštitnim faktorom, a iznutra namirnicama koje obiluju antioksidansima koji će aktivirati njezinu prirodnu otpornost i pripremiti za sunce.
U nastavku vam donosimo namirnice koje biste u ovo doba godine trebali konzumirati u nešto većoj mjeri, no što ste to činili u hladnim zimskim danima kada smo na sunce bili i zaboravili.
Rajčica
Jarkocrvena boja rajčice potječe od likopena, jakog antioksidansa koji će spriječiti da izgorite na suncu, prenosi znanstveni časopis Biology. Nema veze što rajčice dozrijevaju tek u kolovozu. Posegnite za kuhanom rajčicom, možda onom koju ste sami pripremili za zimnicu.
Naime, kuhana rajčica sadrži više likopena od sirove. Dodate li joj malo maslinovog ulja, izvući ćete maksimum iz nje za svoju kožu. Zdrave masti pomažu tijelu apsorbirati likopen iz rajčice. One su i dobar izvor vitamina C, još jednog snažnog antioksidansa i hranjive tvari za kožu. Sve nam to miriše na ukusni talijanski ručak – tjesteninu s rajčicom ili još bolje – pizzu.
Batat
Narančasti batat osim što izgleda atraktivno na tanjuru, jača otpornost kože na sunce jer je pun moćnih spojeva koji štite kožu od štetnih UV zraka.
Batat je jedan od najboljih izvora beta karotena, antioksidansa koji može apsorbirati UV zrake i neutralizirati štetne učinke slobodnih radikala nastalih prekomjernim izlaganjem suncu, navodi studija iz 2020. objavljena u časopisu BBA – Molecular and Cell Biology of Lipids. Drugim riječima, antioksidativna svojstva slatkog krumpira pomoći e vam da ne izgorite na suncu. Već ga sad krenite jesti kako biste bili spremni za ljeto.
Bademi
Bademi su izvrstan izvor nekoliko hranjivih tvari koje čuvaju kožu. Obiluju vitaminom E, polifenolima i mononezasićenim masnim kiselinama te kao takvi poboljšavaju antioksidativne i protuupalne sposobnosti kože. Ne gulite ih jer se najviše hranjivih tvari nalazi u kožici badema.
Losos
Pun omega-3 masnih kiselina i antioksidansa, losos je savršena namirnica za zaštitu od UV zračenja. Prema studiji objavljenoj u časopisu Nutrients, ova punomasna riba sadrži snažni antioksidans astaksantin, za koji se pokazalo štiti kožu od sunca te ima protuupalno djelovanje. Točnije, astaksantin sanira oštećenja na stanicama, uzrokovana predugim sunčanjem te pomaže u popravku DNK nakon pretjeranog izlaganja UV zračenju.
Crno grožđe
Grožđe je prepuno resveratrola, jednog od najjačih antioksidansa koji nam je poznat. Studija iz 2022. objavljena u časopisu Antioxidants, proučavala je učinke konzumacije grožđa na oštećenja kože uzrokovanog UV zračenjem.
Sudionicima studije rečeno je da konzumiraju 2¼ šalice grožđa dnevno tijekom dva tjedna. Pokazalo se da je kratkotrajna konzumacija grožđa uspješno sanirala opekline uzrokovane izlaganjem UV zrakama.
Iako su krema za sunčanje, šeširi i hladovina, ključni u zaštiti od sunca, prehrana bogata antioksidansima također je bitna. Osim što jača otpornost kože na UV zrake i ubrzava njezin oporavak uslijed opeklina, čuva joj mladolikost i zdravlje.
Komentari