Ubrzani način života ne ostavlja nam vremena da se opustimo, a konstantna napetost i stalni stres čine da nam je tijelo preplavljeno kortizolom, hormonom koji regulira tlak, šećer u krvi i metabolizam, no u pretjeranim količinama štetno djeluje na spomenutu trojku.
Stres ne možemo izbjeći, no možemo naučiti nositi se s njim, pronaći način kako da ga neutraliziramo. I hrana igra ulogu u ublažavanju stresa. Postoji ona koja nas “podiže” – šećer, kofein, ali i ona koja nas opušta.
Neke namirnice mogu pomoći u održavanju živčanog sustava, povećati našu otpornost na stres pa čak i učiniti da se osjećamo smireno odmah nakon što ih pojedemo.
U nastavku vam donosimo neke od njih.
Mango
Ovo tropsko voće sadrži spoj linalol, glavni sastojak eteričnog ulja lavande, a dobro znamo koje je ključno svojstvo lavande (osim da tjera moljce). Lavanda oputa. Mango također.
View this post on Instagram
Luk
Uravnotežen mikrobiom bitan je za mentalno zdravlje, crijeva i mozak su povezani. Luk je dobar izvor prebiotičkih vlakana koja hrane dobre crijevne bakterije. Ostali izvori prebiotičkih vlakana su poriluk, banane, češnjak i šparoge. Uvrstite ih u svoju prehranu.
Krastavci
Krastavci sadrže vitamine skupine B koji pomažu u održavanju zdravlja središnjeg živčanog sustava koji je na udaru kada smo pod stresom.
View this post on Instagram
Punomasna riba
Masna riba poput lososa, haringe i tune, obiluje omega-3 masnim kiselinama koje blagotvorno djeluju na živce pa bi ovu ribu trebalo uvrstiti u prehranu, osobito u stresnom periodu.
Tamna čokolada
Konzumacija tamne čokolade (85 posto kakaa) može poboljšati raspoloženje djelujući kao prebiotik u crijevima. Tamna čokolada sadrži i značajne količine magnezija koji opuštajuće djeluje na živce i mišiće.
Naravno, ne zaboravite na čajeve poput lipe, kamilice, mente i valerijane. Ovaj posljednji izuzetno je prirodno sredstvo za smirenje, ublažavanje depresije i liječenje nesanice. U toplijem periodu godine pijte ih rashlađene kako bi vam osim opuštanja pružili i osvježenje.
Ne kaže se bez razloga da smo ono što jedemo. Stres utječe negativno na mikrobiom crijeva i na živce, a namirnice koje smo naveli imaju u sebi hranjive tvari koje su nužne kako bi živci i crijeva ostali u dobrom stanju, a mi otporni na stres.
Komentari