HELJDA Pseudožitarica koju bismo trebali jesti puno češće, no što to činimo

Autor:

Pixabay

Svakome tko redovito kuha dogodi se da nema inspiracije pa se zaredaju na tanjuru krumpir i meso, eventualno umjesto krumpira riža ili tjestenina, umjesto svinjetine piletina ili teletina. Ponekad blitva i riba.

Kako biste obogatili prehranu, uvedite u nju heljdu. Namirnicu koja može biti i glavno jelo i prilog. Niskokalorična je, nutritivno bogata i finog orašastog okusa. Sjajna je zamjena za žitarice, zato je i nazivamo pseudožitaricom. Nije žitarica, nego je sjeme, no ponaša se kao žitarica. Od heljdinog brašna možete, primjerice, napraviti bezglutenske palačinke.

 

Nutritivno bogata i jako zdrava

Heljda obiluje topivim i netopivim vlaknima koja su nužna za dobru probavu i zdravlje crijeva. Pomaže kod zatvora. Osim toga, vlakna pridonose sporom oslobađanju energije. Heljda je namirnica koju mogu jesti osobe s osjetljivim crijevima. Naš organizam može iskoristiti čak 74 posto bjelančevina iz heljde.

Ova pseudožitarica ima nizak glikemijski indeks što znači da ne izaziva nagle skokove glukoze u krvi te je odličan izbor za osobe koje boluju od dijabetesa.

Pomaže smanjenju lošeg kolesterola i regulaciju šećera u krvi jer sadrži kiro-inozitol koji poboljšava metabolizam glukoze.

U sto grama heljde nalazi se 3,4 grama masti, 71,5 grama ugljikohidrata i 13,2 grama proteina. Osim što obiluje vlaknima, sadrži i visoke razine željeza, bakra, magnezija i fosfora te bioflavonoide rutin i kvercetin.

Oni pomažu održavanju elastičnosti krvnih žila, štite stanice od oksidativnog stresa, snižavaju upalne procese u organizmu, stvaranje krvnih ugrušaka te pojačavaju djelovanje vitamina C. Sadrži i aminokiseline lizin i arginin koje su važne u jačanju imuniteta (lizin se preporučuje kod herpesa simpleksa).

Sva lica heljde

Nedvojbeno je heljda namirnica koju bi trebalo uvrstiti u prehranu i jesti je što češće. Možete je pripremiti kao kašu – u Međimurju je specijalitet patka s heljdinom kašom.

Možete je dodati varivima ili od njezinog brašna raditi kolače. Heljdinu kašu možete jesti i za doručak umjesto zobene kaše.

Na upit kako održava zdravlje i vitalnost naš poznati pijanist Ivo Pogorelić jednom je prilikom otkrio da je za to zaslužna upravo heljda.

“Jedem raznovrsne namirnice, u malim količinama. Osnova su heljda, luk i lagano kuhano, skoro sirovo povrće, sardine, a od voća jabuke (…) Rašireno je mišljenje da su Japanci tako čvrsti jer jedu rižu. Ne, takvi su jer jedu heljdu. Ili pak Rusi. Njihova snaga i izdržljivost ne leže ni u krumpiru ni boršču, nego također u heljdi, koja im je osnovna namirnica, prebogata željezom i nizom drugih važnih sastojak”, rekao je Pogorelić.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.