Prepoznatljivi, gorkasti okus koji je vezan uz sezonu nepogrešivo najavljuje proljeće – stižu nam šparoge!
Mi smo uglavnom navikli na one divlje, samonikle, a njihov gorak okus garancija je da su zdrave.
Grčka riječ asparagos i latinska asparagus je orijentalnog porijekla i dolazi od staroperzijskog ‘sparegha’ što znači klica. Vjeruje se da su šparoge uzgajali još stari Egipćani, a osobito su bile cijenjenje u Rimskom carstvu kada su čitave flote išle u prikupljanje šparoga za rimske careve.
Ipak, trebalo je dugo vremena da se šparoge udomaće sjevernije od Alpa. Tek od 16. stoljeća postale su poznate u Njemačkoj, a u istom stoljeću su ih Španjolci odnijeli u Ameriku. U 18. stoljeću šparoge se u Francuskoj ozbiljno kultiviraju.
Jednostavno i fino
Šparoge su jako popularne kod nas i odlično idu u fritaju! Jedno od omiljenih jela od jaja na našim prostorima upravo je fritaja (omlet ili kajgana) koja se često spravlja u istarskim domaćinstvima. Istarska fritaja posebno je ukusna na proljeće – kada ide sa svježim divljim šparogama.
Sastojci:
300 g šparoga
5 jaja
150 g pancete
sol
papar
vlasac
maslinovo ulje
Priprema:
Šparoge staviti na kratko, oko 2 minute, u kipuću vodu pa ih ocijedite.
U široj tavi na maslinovu ulju kratko popržiti tanko narezanu pancetu pa dodajte šparoge i kratko ih, tek minutu dvije, prodinstajte i polijte s malo tekućine u kojoj su se kuhale.
Umutiti jaja i izliti ih na šparoge i pancetu.
Peći toliko da jaja ostanu malo mekša.
Na kraju po potrebi i ukusu posoliti i malo popapriti.
Serviranu fritaju posuti sjeckanim vlascem.
Komentari