Goji bobice povećavaju gustoću zaštitnih pigmenata u oku

Autor:

Screenshot YouTube

Novo američko istraživanje je pokazalo da redovita konzumacija sušenih goji bobica povećava gustoću zaštitnih pigmenata u oku i pomaže u prevenciji makularne degeneracije povezane s dobi (AMD), pišu vitamini.hr.

Makularna degeneracija ili dobna degeneracija makule (AMD) stanje je koje uzrokuje gubitak vida kod osoba starije životne dobi. Uzroci ove bolesti mogu biti razni, od genetskih i okolišnih čimbenika, konzumacije duhanskih proizvoda, izlaganja suncu do prehrambenih navika.

Goji bobice plod su dviju vrsta grmova naziva Lycium chinense i Lycium barbarum. Često se konzumiraju kao međuobrok ili se koriste kao sastojak u pripremi čajeva. Bobice sadrže bioaktivne spojeve te velike količine luteina i zeaksantina, koji se nalaze u mrežnici oka.

Cilj kalifornijskog istraživanja bio je ispitati utjecaj konzumacije sušenih goji bobica na gustoću luteina i zeaksantina te slabljenje središnjeg vidnog polja.

U studiji  je sudjelovalo 13 zdravih sudionika u dobi od 45 do 65 godina koji su konzumirali 28 g goji bobica pet puta tjedno tijekom 90 dana. Rezultati su pokazali kako su ispitanici koji su konzumirali bobice imali povećanu gustoću zaštitnih pigmenata u oku.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.