Iako su postali tradicionalni blagdanski slatkiš, prvi gingerbread keksići napravljeni su u romantične svrhe. Izmislila ih je britanska kraljica Elizabeta i poklanjala dostojanstvenicima koji su dolazili na njezin dvor, navodno udvaračima prema kojima je gajila simpatije.
Njezini slastičari izrađivali su medenjake tako da do u detalj nalikuju muškarcu kojem ga je kraljica namijenila. Neobična praksa s dvora se proširila i među običan puk. Djevojke su ih davale mladićima u nadi da će se oni zaljubiti u njih, kada pojedu keks. No, to ne znači da su ih one i pekle. Ekskluzivno pravo peći medenjake imali su samo pekari, redom muškarci.
Jedino su za Božić i Uskrs svi ostali imali tu povlasticu, što objašnjava zašto su ovi keksi postali tradicionalni blagdanski slatkiš. Osim da zaslade, gingerbread keksići su imali zadatak da zagriju i potaknu probavu teške zimske. Upravo zbog toga u njima je bio đumbir.
Želite li i vi ovog Božića napraviti aromatične i hranjive kekse u obliku dobro poznatih čovječuljaka, na listu za kupnju stavite:
smeđi šećer
maslac
Dolcela Bourbon vanilin šećer
med
Podravka Glatko brašno
kakao
Dolcela Prašak za pecivo
začin za medenjake
jaja
Dolcela Puding vanilija
kristal šećer
mlijeko
Naravno, trebat će vam i kalup kojim ćete oblikovati čovječuljke. Detaljni postupak izrade gingerbread keksića naći ćete na Coolinarici.
Komentari