Mekane, tople, sočne i mirisne germknedle pravi su blagdanski comfort food. Ovaj tradicionalni desert češke, austrijske i bavarske kuhinje, utješit će, a onda i usrećiti svako nepce! Mekano, dizano tijesto, punjeno pekmezom od šljiva i preliveno umakom od vanilije ili rastopljenim maslacem pa posuto makom, topi se u ustima.
One su “zaštitno lice” adventskih sajmova, no zašto ih ne biste pripremili kod kuće?
Imamo provjereni recept za jednu od najpopularnijih blagdanskih slastica srednje Europe.
Germknedle
Sastojci za deset osoba:
Tijesto:
500 g Podravka Glatkog brašna
prstohvat soli
1 Dolcela Instant kvasac
1 žličica šećera
300 ml toplog mlijeka
60 g šećera
1 Dolcela Vanilin šećer
1 jaje
60 g maslaca (sobne temperature)
naribana korica 1 limuna (ili 1 Dolcela limun šećer)
Nadjev:
10 žlica Podravka Pekmeza od šljiva
Za preljev:
1 Dolcela Puding vanilija
40 g šećera
650 ml mlijeka
Priprema:
-U veću posudu prosijte brašno, posolite, promiješajte i u sredini napravite udubljenje.
-Instant kvasac pomiješajte s malo mlijeka da se rastopi i dodajte žličicu šećera.
-Odmah dodajte brašnu. Zatim dodajte šećer, vanilin šećer, jaje, maslac, naribanu koricu limuna ili limun šećer i preostalo toplo mlijeko pa umijesite glatko tijesto (po potrebi dodajte još malo brašna).
-Tijesto ostavite pokriveno 30-40 minuta na toplom mjestu.
Ostatak recepta čeka vas na linku.
Komentari