Dok se Francuska polako odvikava od svoje tradicionalne opsjednutosti mesom, vrhunski kuhari zaduženi za prehranu sportaša na Olimpijskim igrama 2024. stavljaju naglasak na više vegetarijanski pristup.
Kuhar s Michelinovom zvjezdicom Akrame Benallal u svojim restoranima poslužuje mnoštvo odrezaka, hamburgera i drugog mesa, ali njegovo glavno jelo za Igre bit će muesli s kvinojom.
“Kada ima 40.000 obroka dnevno, ne želim da itko bude iznevjeren. Želim da ljudi koji jedu košer jedu sa mnom, ljudi koji jedu halal, kršćani i budisti također”, rekao je.
“Povrće je ono što sve spaja”, dodao je.
On je jedan od trojice nagrađivanih kuhara koji će nadgledati francusku hranu za 15.000 sportaša u Olimpijskom selu sljedećeg ljeta.
Drugi je Alexandre Mazzia, bivši profesionalni košarkaš, koji nudi recepte bazirane na slanutku, grašku i dimljenoj cikli te dimljenoj ribi s blitvom.
Oni surađuju s velikom prehrambenom grupom, Sodexo Live!, koja upravlja restoranima i ključni joj je cilj smanjenje ugljičnog otiska na jelovniku te korištenje manje životinjskih proteina.
Tvrdi da će trećina proteina u 500 jela dolaziti iz povrća, a jedno od jela s potpisom bit će zelena leća iz pariške regije sa skyrom (vrsta jogurta), korijanderom i kukuruznim uljem.
Francuzi vole meso
Francuzi u prosjeku pojedu 113 kilograma mesa godišnje – više od većine europskih zemalja i gotovo dvostruko više od svjetskog prosjeka – prema Our World in Data.
Ali budući da se zemlja obvezala smanjiti potrošnju mesa iz ekoloških razloga, Olimpijske igre mogle bi označiti prekretnicu, rekao je povjesničar hrane Loic Bienassis.
“Povijesno gledano, nema poznatih francuskih jela koja ne uključuju meso. Reći ‘Hajdemo dati malo francuske kuhinje, ali izbacimo meso’ veliki je preokret”, rekao je.
‘Ne može se nametnuti svima’
Mesa će u olimpijskom selu, naravno, još uvijek biti na pretek.
Posljednja od troje vrhunskih francuskih kuhara je Amandine Chaignot, koja je za svoje prepoznatljivo jelo odabrala biserke (kokoši porijeklom iz Afrike) s rakovima.
“Jasno je da kada razmišljamo o tradicionalnoj francuskoj kuhinji, više mislimo na ‘steak au poivre’ nego na rižoto od kvinoje”, našalila se.
Ali samo povrće ne može zadovoljiti sve potrebe vrhunskih svjetskih sportaša, rekla je Helene Defrance, jedriličarka i nutricionistica koja je u povjerenstvu sportaša za 2024. godinu.
“Vegetarijanstvo je veliki trend… ali to nije nešto što možemo svima nametnuti”, rekla je za AFP.
Mahunarke mogu biti teško probavljive i ne pretvaraju svi biljne proteine učinkovito, rekla je.
No, kako ističe Mazzia, njihova je hrana više za slavlje nakon natjecanja nego tijekom pripreme.
“Zanima me sve vezano uz kilokalorije i slično, ali nisam zbog toga ovdje”, rekao je.
“Važna stvar tijekom Igara je stati i odvojiti trenutak za uživanje u nečem potpuno drugačijem. Nadam se da će sportaši doći proslaviti svoje osvojene medalje sa mnom.”
Komentari