FOTO: En Primeur i ove godine potvrdio kvalitetu berbe

Autor:

Tomislav Smoljanović

Više od šezdeset istarskih vinara predstavilo je sjajne malvazije na tradicionalnom En Primeuru u zagrebačkom hotelu Esplanade. Uz istarskih pršut i sireve, njima se i ove godine pridružilo nekoliko proizvođača žlahtine i dvadesetak vinara Bregovite Hrvatske.

“Najveći broj vinara do sada na En Primeuru potvrđuje da ova jedinstvena manifestacija – koju smo prvi puta organizirali još 2012. godine, iz godine u godinu raste. Raduje me što nam svake godine dolazi i sve veći broj ugostitelja, sommeliera, distributera, ali i ljubitelja vina koji uživaju u malvazijama iz svih dijelova Istre. Ovo je jedinstvena prigoda da se na jednom mjestu upoznaju sa karakteristikama nove berbe, a ova 2018. dala je vina velikog potencijala i visoke kvalitete“, kazao je Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre, Udruge vinara i vinogradara Istre, koja je uz Udruženje vinarstva Hrvatske gospodarske komore organizator En Primeura.

“Rast ugleda naših vina sada se već može vidjeti i kroz brojke. Izvoz vina porastao je za više od 22 posto  u prvih deset mjeseci prošle godine u segmentu vina više cjenovne kategorije.  Budući da je malvazija jedno od omiljenih vina turista, očekujem da će upravo vina dati svoj doprinos i turističkoj ponudi i turističkom identitetu Republike Hrvatske. HGK će i dalje kroz Udruženje vinarstva i pomoću nacionalnog brenda kojeg smo razvili, Vina Croatia – vina mosaica, raditi na međunarodnoj promociji vina, za što ćemo još snažnije uz vlastita sredstva koristiti i sredstava fondova EU i vinske omotnice“, istaknuo je Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam.

“Naša je tehnologija na svjetskoj razini, a i istarski vinari su redom školovani i kontinuirano se educiraju, što je izvrsna nadogradnja na tradiciju koju imamo u vinarstvu. Jedino po čemu se malvazije razlikuju su nijanse koje im daje terroir, odnosno položaj s kojeg dolaze“, rekao je Ezio Pinzan, pročelnik za poljoprivredu Istarske županije.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.