Hladni zimski dani idealni su za gastro užitke.
Čarobna zimska jela pripremio je jedan od najboljih hrvatskih mladih kuhara Stjepan Bistrički koji maštom osvaja kako svijet kritike tako i ljubitelje gastro užitaka. Sezonske namirnice, spoj tradicionalnog i suvremenog vodilja su Stjepanu Bistričkom koji zimske novitete svakodnevno priprema u zagrebačkom restoranu Apetit City u Masarykovoj ulici.
Krvavice s dinstanim zeljem i čvarcima, pohani fini buncek s njokima i čvarcima, biftek s kremom od kestena ili pak desert Tart od naranče samo su neka od jela koja ne zahtjevaju dugotrajnu pripremu, a zimski će dan pretvoriti u višeosjetilni užitak. Svakog jutra Stjepan je na tržnici Dolac u potrazi za svježim namirnicama, uvijek koristi sezonsko povrće i voće koje spaja s nekim od starih recepata svojih baka te tako nastaju ukusna jela kojima ćemo teško odoljeti.
‘Hrvatski gastro čarobnjak’ preporučuje i predstavlja četiri jela koja vrlo lako možete i sami pripremiti. “Važno je kuhati s dušom, moje preporuke neka vam budu vodilja, no finale kuhanja ovih jela ostavljam vama na maštu. Prema vašoj želji možete ga začiniti i vašim ukućanima poslužiti idealno zimsko jelo”, objasnio je Stjepan Bistrički.
Recepti:
Biftek s kremom od kestena
Kesten stavimo kuhati u mlijeko. Dok se kesten kuha očistimo juneći file od žilica, porcioniramo ga i začinimo.Porto reduciramo na vatri uz dodatak maslaca za gustoću. Krumpir očistimo i oblikujemo ga u željeni oblik te ga kuhamo u slanoj vodi. Kada je kuhan zapečemo ga na maslacu uz dodatak timjana. Kuhani kesten izmiksamo sa mikserom da dobijemo lijepu kremu i začinimo Meso pečemo po zelji te sve zajedno sjedinimo na tanjuru
Juneci file/porto umak/krema kesten/fondant krumpir
Juneci file 1kg
Krumpir 500g
Kesten 200g
Porto 2 dcl
Maslac 100g
Mlijeko 4dcl
Sol, papar, grančica timjana
Krvavica sa crvenim zeljem, pancetom i čvarcima
Zelje izribamo kao za salatu i stavimo ga dinstati na ulje uz dodatak grenadine sirupa i stalno ga podlijevamo vodom. Kada zelje omekša podlijemo crvenim vinom, začinimo. Pancetu tanko narežemo i stavimo sušiti u pećnicu da dobijemo čips. Krvavicu pečemo na tavi ili pečnici po želji. Serviramo krvavicu na zelju, a na krvavicu čips od pancete i čvarke.
Krvavica 1000g
Crveno zelje 500g
Panceta 100g
čvarci 100g
Grenadina (sirup) 0.004l
Ulje, sol, papar
Crveno vino
Njoke od buće/umak gljive/pohani buncek
Buncek stavimo kuhat u vodu na cca. 2 sata da bude jako mekan. Kada je mekan izvadimo ga van i ohladimo. Za njoke – kumpir stavimo kuhat, buću očistimo ispečemo. Propasiramo sve zajedno dodamo jaja, sol i brašno te zamjesimo njoke. Gljive narežemo i dinstamo na luku podlijemo bijelim vinom i temeljcem začinimo. U gljive umiješamo njoke dodamo maslac i čvarke. Kuhani buncek izrežemo na prutiće paniramo ga u brašno, jaja, mrvice zatim ga pohamo u dubokoj masnoći i položimo na njoke s gljivama.
Buća 400g
Krumpir 400g
Brašno 200g
Jaja 5
Sol, papar, ulje
Gljive 500g
Luk 200g
Krušne mrvice
Čvarci 200g
Buncek 1
Bijelo vino 1dcl
Tart od naranče/krema lješnjak
Tijesto
-60g maslac
-40g šećer prah
-20g kakao
-15g bademovo brašno
-100g brasno
-35g jaja
Sve zajedno pomiješamo stavimo u kalupe te pecemo na 165, 7min
Krema naranča
-60g vrhnje za kuhanje
-10g med
-15g šećer prah
-1 naranča sok i korica
-50ml slaga
-1listica želatine
Vrhnje, med, šećer i naranču prokuhamo. Ohladimo. Dodamo želatinu i šlag
Krema lješnjak
-1 jaja
-15g šećer
-100g mascarpone
-15g fino mljevenih ljesnjaka
-35g krema od lješnjaka
Jaje i šećer istučemo na pari, dodamo mascarpone, mljevene lješnjake i kremu od lješnjaka. Slažemo u tijesto kremu od naranče zatim kremu od lješnjaka ukrasimo suhim voćem i lješnjakom.
Komentari