Veseli prosinac i praznično raspoloženje prigoda su da najdražima poklonimo zalogaje koji su začinjeni ili pripremljeni uz okus šampanjca ili vina.
Zagrebački restoran i bar Khala pomno se pripremao za blagdansko vrijeme. Uz prigodne dekoracije posebna se pažnja poklanja jelima, četiri po njihovu izboru su preporuka koja će nas razveseliti.
Omiljeni rozi tartar od lososa i kozica s grejpom dobiva potpuno novu dimenziju začinjen šampanjcem. Rižoto s kozicama i vinom također je izvrsna ideja za blagdansko predjelo. Drage goste razveselit će i dva prijedloga glavnih jela. Pileći zabatak u bijelom vinu s češnjakom idealan je za ljubitelje bijelog mesa, dok su medaljoni u umaku od crnog vina i bukovača nešto težeg karaktera.
Sva ova jela lako se pripremaju i u vlastitom domu prema receptima chefova Ivana Milasa i Tomislava Marčetića. Vrijeme potrebno za pripremu nije dugo, taman onoliko koliko ga imamo u ove dane domjenaka i zabave. Najvažnije je naravno kuhati s ljubavlju, a šampanjac i vino začinit će ih idealnim zimskim jelima.
Medaljoni u umaku od crnog vina i bukovača
SASTOJCI:
150 g telećih medaljona
pola glavice luka
20 g maslaca
100 g bukovača
0,05 dl crnog vina josić kabula cabernet
50 ml goveđeg temeljca
sol papar
PRIPREMA:
Medaljone peći na zagrijanoj tavi na rastopljenom maslacu, dodati sitno sjeckani luk. Kada je luk sotiran zaliti sa crnim vinom, pustti da ispari alcohol, dodati goveđi temeljac te zaćiniti sa solju i paprom. Kada medaljoni omekšaju, dodati gljive i poklopiti, kuhati još par minuta i poslužiti uz krumpir po vašoj želji.
Rižoto sa kozicama i bjelim vinom
SASTOJCI:
100 g repa kozica očišćenih
1 češanj češnjaka
0,05 dl bijelog vina bolfan sauvignone
1 dl ribljeg temeljca
100 g riže za rižoto
20g maslaca
0,003 maslinova ulja
sol, papar
parmezan
PRIPREMA:
U lončiću rastopiti maslac i dodati maslinovo ulje, na tome dodati nasjeckane kozice i sotirati. Dodati češnjak i nakon par sekundi dodati bijelo vino, pustiti da ispari alkohol, dodati riblji temeljac usuti rižu i polako kuhati na laganoj vatri uz mješanje. Po potrebi, ako riža nije kuhanja dodati još malo temeljca, pred kraj kuhanja skinuti sa vatre i dodati parmezana po želji uz mješanje dok ne bude kremasti rižoto.
Rozi tartar od kozica i lososa sa grejpom i šampanjcom
SASTOJCI:
100 g filea od svježeg lososa
50 g kozica svježih
20 g avokada
1 dl šampanjca billecart salmon brut roze
malo grejpa
sok od pola limete
sol, papar
10 g šećera
PRIPREMA:
Losos sitno nasjeckati, pomješati sa sitno sjeckanim avokadom, sokom od limete te začiniti sa soli i paprom. U jednu tavicu zagrijanu dodati šampanjac i šećer i reducirati na 2/3 tekućine, dodati malo reduciranog šampanjaca u smjesu sa lososom, a dio ostavite sa strane. Kozice skuhate u malo vode, stavite losos tartar na jedan tanjur u kalup, skinete kalup, stavite kozice na njega, dodate malo očišćenog grejpa i sa žlicom ostatak od redukcije šampanjca.
Pileći batatak zabatak u bijelom vinu sa češnjakom
SASTOJCI:
150 g pilećeg batka zabatka odkoštenog
1 dl bjelog vina bolfan sauvignon
sol papar
1 češanj češnjaka
malo brašna
0,05 dl pilećeg ili povrtnog temeljca
par žlica maslinovog ulja
PRIPREMA:
Batak zabatak pobrašnimo posolimo i popaprimo i stavimo na zagrijano maslinovo ulje u tavici na laganoj vatri peći. Kada je gotovo maknemo pileći batatk zabatak iz tave i stavimo sa strane, dodamo sitno sjeckani češnjak. Na pola minute sotiramo, zalijemo sa bijelim vinom, pustiti da alkohol ispari, dodati temeljac i vratiti batak zabatak u tavicu, na laganoj vatri i pustiti da omekša. Kada je gotovo poslužiti uz kuhanu rižu ili povrće.
Komentari