Focaccia je obožavani klasik talijanske kuhinje podložan raznim nadjevima.
U osnovi je to jednostavna pogača od dizanog tijesta koja se obogaćuje maslinovim uljem, solju, ružmarinom, maslinama, rajčicama i drugim dodacima po želji.
Ova omiljena talijanska aromatična pogača može se raditi na mnogo različitih načina. Budite kreativni i kombinirajte omiljene začine i povrće, a možete je i samo premazati maslinovim uljem i posuti krupnom soli ili soli i ružmarinom.
Evo recepta!
Sastojci:
Za tijesto:
300 g glatkog brašna
6 g suhog kvasca ili 20 g svježeg kvasca
180 ml mlake vode
2 žlice maslinova ulja
Za nadjev:
15 komada cherry rajčica
5 kom maslina po izboru
1 žličica origana
par grančica svježeg ružmarina
par grančica svježeg timijana
krupna morska sol
maslinovo ulje
Priprema:
U zdjelicu stavite kvasac, šećer i brašno pa ga zalijte mlakim mlijekom. Ostavite na toplom da se kvasac diže.
U zdjelu prosijte brašno, dodajte sol, maslinovo ulje, kvasac i mlaku vodu pa umijesite glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke. Tijesto formirajte u kuglu, prekrijte čistom krpom i ostavite da se diže pola sata do sat vremena.
Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto u kvadrat ili krug veličine lima u kojem ćete peći focacciu pa ga, nakon prebacivanja na lim koji ste prekrili papirom za pečenje, ostavite da se još malo diže.
Cherry rajčice prerežite po pola, ocijedite masline. Ravnomjerno ih poslažite po tijestu, malo ih utisnite u tijesto. Ravnomjerno poslažite i natrgano začinsko bilje, pospite origanom pa sve poškropite maslinovim uljem i ostavite da se diže još 15-20 minuta.
Sve pospite krupnom morskom solju pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C te pecite 25-30 minuta. Poslužite toplo, narezano na veće komade.
Komentari