Glavni sommelier Boutique Hotela Alhambra na Lošinju otkriva kakvo vino preporučuje uz delicije poput kamenica, guščje jetre, crnih tartufa ili teletine, koje će na Silvestrovo u sedam sljedova degustirati gosti restorana s Michelinovom zvjezdicom Alfred Keller, te kako doživljava hrvatsku vinsku scenu
Zahvaljujući pomno odabranom vinskom asortimanu od čak 660 etiketa u restoranu „Alfred Keller“ Boutique Hotela Alhambra na Lošinju i 495 etiketa u restoranu „Matsunoki“ hotela Bellevue, njihov glavni sommelier Filip Veselovac osvojio je ove godine čak dvije prestižne nagrade američkog časopisa Wine Spectator, a sada otkriva kakva vina odabire za božićne i novogodišnje proslave te kakav program i meni na Silvestrovo očekuje goste Boutique Hotela Alhambra, čiji je restoran „Alfred Keller“ nositelj Michelinove zvjezdice.
Upravo ulazimo u najljepše blagdansko razdoblje, kakvi će biti blagdani za goste luksuznog Boutique Hotela Alhambra na Lošinju? Kakav program im pripremate?
U otmjenom i profinjenom blagdanskom izdanju višestruko nagrađivane Alhambre, okružene zadivljujućom prirodom, očekuje vas nenadmašna blagdanska ponuda. Pripremili smo posebno osmišljene blagdanske pakete uz pregršt gastronomskih delicija s Michelinovim potpisom, gala večere, vrhunske wellness doživljaje te niz veselih i svečanih aktivnosti za vaše najljepše zajedničke uspomene.
Raskošan božićni vikend započet će na Badnjak paljenjem lampica na božićnom drvcu uz blagdanske koktele te gala večerom u pet sljedova u elegantnom okruženju restorana Alfred Keller, nagrađenog Michelinovom zvjezdicom, koju su s pažnjom osmislili i pripremili naš chef Michael Gollenz i njegov tim. Vrhunac će biti božićni brunch uz pjenušac, tradicionalne likere i bogati izbor specijaliteta i blagdanskih klasika. Goste novogodišnje gala večere “Diamonds and Pearls” očekuje i spektakularni vatromet nad uvalom Čikat i DJ party tijekom cijele noći. Nakon glamurozne proslave gosti će se moći osvježiti uz naš ekskluzivni novogodišnji Gin&Tonic brunch i prepustiti uživanju u vrhunskim delicijama, neodoljivim kamenicama i raznim mesnim specijalitetima. Za istinsko opuštanje tu su posebno osmišljeni luksuzni spa tretmani koji će zagrijati tijelo i opustiti um.
Što će u novogodišnjoj noći biti na meniju restorana Alfred Keller?
Novogodišnja večera u restoranu Alfred Keller započet će uz šampanjac i signature koktele za aperitiv, a chef Gollenz i njegov tim pripremaju meni od sedam sljedova na kojem se nalaze klasici poput kamenica, guščje jetre, crnih tartufa, teletine i raznih slastica.
Kakva biste vina preporučili gostima uz ta jela?
Uz meni ćemo ponuditi wine pairing s hrvatskim i internacionalnim vinima, ali će gosti moći i birati vina s naše vinske karte. Moja preporuka su aromatična vina punog tijela i šampanjac.
Razlikuju li se vina koja pijemo zimi od onih koja pijemo ljeti, odnosno, treba li zimi piti drugačija vina, ovisi li i koliko izbor vina o godišnjem dobu?
Mislim da nema puno razlike. Zimi je veća potražnja za crvenim vinima. Ali kada netko ima svoj stil koji preferira, pije isto vino tijekom cijele godine.
Kako vi provodite zimu, pretpostavljam da ipak niste cijelo vrijeme na Lošinju, već koristite vrijeme za istraživanje vinske scene diljem Hrvatske, obilazite li vinoteke, podrume i kušaonice i gdje se najviše zadržite?
Trenutno sam na godišnjem odmoru u Slavoniji. Ali nađem vremena da posjetim važne sajmove u ovo doba godine. Imao sam priliku posjetiti nekoliko vinoteka u Zagrebu s izvrsnom ponudom vina. Plan mi je obići par vinarija na Plešivici, u Istri i Sloveniji do kraja godine, a sljedeće godine planiram put u francusku regiju Champagne.
Koja su trenutno najuzbudljivija vina na hrvatskoj vinskoj sceni i koju vinsku regiju vidite kao najpotentniju?
Najuzbudljivija vina su trenutno iz Plešivice i Dalmacije. Puno je novih vinarija i rade se jako kvalitetna vina. Naravno, Istra svake godine izbaci neko izvanserijsko vino.
Velika je konkurencija, osim Istre i Plešivice, i od Kutjeva do međimurskih, zagorskih i slavonskih vinogorja pa nazad do južne i srednje Dalmacije prema Primorju… Svugdje se mogu naći izvrsna i nagrađivana vina. Kako vi gledate na tu veliku ponudu i ekspanziju hrvatskih proizvođača vina?
Veseli me to što iz godine u godinu imamo sve bolja i cjenjenija vina. Očekivano je da imamo veliku konkurenciju jer su se trud i zalaganje naših vinara isplatili. Samim time dobivaju svjetska priznanja za svoje proizvode i raste izvoz u druge zemlje.
Što je vama kao sommelieru bitno – osim kvalitete, koje količine morate imati osigurane da biste se odlučili nekoga uvrstiti na vinsku kartu Alfreda Kellera i Matsunokija?
Bitno mi je da su vinarija ili distributer pouzdani i da znam da ako tražimo određene etikete, da se njihove količine ispoštuju. Naravno, neke rijetke stvari ne možemo nabaviti svake godine, ali se uvijek osiguramo nekim zamjenskim vinom. S najboljim vinarijama surađujemo dugi niz godina i stekli smo povjerenje.
Što strani gosti najviše traže kad su vina u pitanju, jesu li znatiželjni probati domaća vina ili idu na sigurnu varijantu stranih vina koja poznaju? I što najviše traže od naših vina?
Strani gosti svakako žele probati hrvatska vina ili vina iz regije. Ali često piju i internacionalna vina. Od naših vina najčešće traže domaće sorte poput graševine, malvazije istarske, pošipa, dok u zadnjih par godina dominira grk.
Dolaze li gosti već s nekim predznanjem o našim vinima i kako se o tome najčešće informiraju?
Gosti koji su više puta posjetili Hrvatsku uglavnom znaju za malvaziju i često je naručuju, ali uvijek pitaju preporuku ne bi li kušali nešto novo što je na tržištu. Ali da, svake godine sve više gostiju zna za hrvatska vina i jako ih hvale.
Koji bi bio vaš prijedlog crnih vina i šampanjaca i zašto su baš ta vina vaš izbor?
Predlažem šampanjac Billecart – Salmon Brut Rosé; inače, Billecart – Salmon je kućni šampanjac hotela Alhambra. Ova vinarija dolazi iz francuske regije Champagne. Brut Rosé je jedan od najboljih šampanjaca u Non vintage kategoriji. Idealan za aperitiv. Suhi šampanjac napravljen od sorti chardonnay, pinot meunier, pinot noir. Sa svojom suptilnom aromom ova kupaža je referentna točka šampanjaca rosé. Ugodan pratilac za vaše najsretnije trenutke sa svojom svjetlucavom bojom, nevjerojatnog voćnog okusa (dominiraju jagode i citrusi) i velikog intenziteta.
Također predlažem jedno ekskluzivno crveno vino. Vega Sicilia Unico Reserva Especial Edición 2022. Vinarija je iz španjolske regije Ribera del Duero. Vino je napravljeno od triju izvrsnih berbi 2008., 2010. i 2011. Kupaža cabernet sauvignona i tempranilla. Ova kultna vinarija je jedna od najboljih u Španjolskoj. Vino je idealno za jela od crvenog mesa poput govedine i janjećih rackova.
Članak je nastao u suradnji s Lošinj Hotels&Villas.
Komentari