Evo kako su nastala čuvena Fabergéova jaja

Autor:

PIXABAY

Peter Carl Fabergé, svjetski poznat kao autor skupocjenih Fabergé jaja, rođen je 30. svibnja 1846. godine u Sankt Peterburgu. Ta jaja, izrađena od dragulja i plemenitih metala, danas prelaze cijenu od 10 milijuna dolara po komadu i predstavljaju vjerojatno najluksuznije kolekcionarske predmete iz područja dekorativne umjetnosti u čitavom svijetu.

Njegova obitelj bila je porijeklom iz Francuske, a emigrirala je zbog svoje hugenotske (kalvinističke) vjeroispovijesti. Otac Petera Carla bio je ugledan draguljar. Prvo su se preselili u blizinu Berlina (pruski vladari bili su po vjeri također kalvinisti, premda su vladali nad luteranskim stanovništvom). Obitelj Fabergé ondje se dijelom germanizirala, a zatim se preselila još dalje na istok – na područje današnje Estonije, u to vrijeme unutar granica Ruskog Carstva. S vremenom su završili u Sankt Peterburgu.

Prvo Fabergé jaje nastalo je kad je ruski car Aleksandar III. odlučio svojoj supruzi pokloniti za Uskrs 1885. godine specijalno ukrašeno uskršnje jaje. Peter Carl Fabergé izradio je to jaje od zlata, a ono se moglo rastvoriti i u unutrašnjosti je sadržavalo specijalna ukrasna iznenađenja – zlatni žutanjak, koji se može otvoriti, a u njemu je mala zlatna kokoš, a njenim otvaranjem dolazi se do minijaturne carske krune. Carici se jaje toliko svidjelo da je car imenovao Fabergéa službenim dobavljačem carskog dvora, te je sljedeće godine naručio novo jaje. Tako je krenula proizvodnja sve složenijih i složenijih jaja, iz godine u godinu. Fabergéu je dana sloboda kreiranja, tako da ni car unaprijed nije znao kakvo će biti novo jaje. Jedini je uvjet bio da u sebi sadrži neko minijaturno iznenađenje.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.