EN PRIMEUR 2018 Tradicionalno predstavljanje malvazija iz 2017. godine

Autor:

facebook.com

Kušanje vina aktualne berbe početkom godine poznata je tradicija u Francuskoj, a poslovični Istrijani taj su lijepi i za vinsku scenu praktični običaj uveli u Hrvatsku.

Već sedam godina na najvećem domaćem tržištu vina – onom zagrebačkom, svake veljače predstavljaju se najnovije malvazije. Kad su već preuzeli formu, Istrijani su zadržali i naziv. Tako je i zagrebačka vinska manifestacija dobila ime En primeur i baš poput francuske predstavlja aktualnu berbu koja je još u bačvama pa je kupci kušaju u ranoj fazi i investiraju u vina koja im se svide.

Ovogodišnji En primeur održat će se u ponedjeljak (12. veljače) u zagrebačkom hotelu Esplanade. Smaragdna dvorana jednog od najpoznatijih zagrebačkih hotela pokazala se punim pogotkom. Daje onu dozu luksuza i prestiža koju malvazija i zaslužuje.

“Tradicionalno, od 13 do 16 sati degustacija je rezervirana isključivo za profesionalce – ugostitelje, sommeliere, vlasnike vinoteka i one čiji je posao vezan uz vino, a od 16 do 19 sati u aktualnoj berbi moći će uživati šira javnost. Iako je ulaz slobodan moguć je jedino uz pozivnicu ili prethodnu prijavu na web stranicu Vinistre“, rekao je Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre – udruge vinara i vinogradara Istre, koja je uz Udruženje vinarstva pri Hrvatskoj gospodarskoj komori organizator manifestacije.

Iz Istre se očekuje oko 57 proizvođača malvazija, proizvođači istarskih sireva – Latus i Špin, maslinovog ulja – OL Istria, a njima će se ove godine priključiti nekoliko proizvođača žlahtine i dvadesetak proizvođača autohtonih sorti Bregovite Hrvatske.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.