Novo istraživanje je pokazalo da ekstrakt duda (Mori ramulus) smanjuje razinu glukoze u krvi te može regulirati razine inzulina u krvi nakon obroka, pišu vitamini.hr.
Inzulin omogućuje apsorpciju glukoze, a njegovo izlučivanje u organizmu ovisi o razini glukoze u krvi. Što je razina glukoze u krvi veća, to se luči i više inzulina. Ako su razine glukoze u krvi stalno visoke to može smanjiti osjetljivost na inzulin i dovesti do razvoja dijabetesa tipa 2.
U prvom dijelu istraživanja sudjelovalo je 24 ispitanika s normalnim razinama glukoze u krvi. Ispitanici su konzumirali obrok bogat mastima i saharozom u obliku napitka od 500 mL, a sastojao se od 60 g palminog ulja, 75 g saharoze, 20 g proteina i 320 mL vode. Nakon konzumacije obroka ispitanici su unosili ekstrakt duda u dozama od 0,5 g, 1 g, 2 g ili placebo. Ispitanicima su izmjerene razine glukoze i inzulina u krvi nakon 15, 30, 60, 120 i 180 minuta.
Istraživanja je pokazalo da je doza od 2 g ekstrakta duda najučinkovitija u smanjenju razine glukoze u krvi.
Zaključeno je da ekstrakt duda regulira razine glukoze i inzulina u krvi ublažavanjem upalnih markera koji mogu poremetiti nekoliko bioloških procesa kao što su metabolizam glukoze, metabolički stres i upala.
Ekstrakt mladih grančica duda sadrži spojeve oksiresveratrol i njegov glikozid mulberozid koji su odgovorni za regulaciju glukoze u krvi nakon obroka. Ovaj ekstrakt dobiven iz listova, korijena, grana i plodova već se tradicionalno koristi kao funkcionalni sastojak hrane, jer sadrži brojne spojeve, zvane fitokemikalije.
Komentari