Ekonomski analitičar: “Riba iz Hrvatske ima nižu cijenu u Italiji nego kod nas”

Autor:

17.06.2021., Opatija - Otvorenje Dana Hrvatske komore inzenjera gradjevinarstva u centru Gervais. Damir Novotny.rPhoto: Goran Kovacic/PIXSELL

Goran Kovacic/PIXSELL

Koliko ćemo ove godine morati izdvojiti za blagdansku košaricu? Hoće li ovo biti najskuplji Božić otkad se prate cijene? Kakve nas cijene očekuju sljedeće godine i mogu li plaće pratiti njihov rast?  O svemu tome govorili su predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, predsjednik HUP – Udruge trgovine Martin Evačić i ekonomski analitičar Damir Novotny. 

Sever je naglasio da se godinama rade izračuni blagdanskih košarica za Božić i Uskrs. “Božićna obuhvaća Badnjak, Božić, blagdan sv. Stjepana te Staru i Novu godinu. U tom razdoblju rade se tri košarice. Ona najskuplja je presjek svega onoga što je tradicija diljem Hrvatske, ona srednja radi određene ustupke, a ona najskromnija odstupa od svega”, rekao je.

Dodaje kako bi ove godine tradicionalna košarica stajala 417 eura, srednja 176 eura, a najskromnija 98 eura. “Što se tiče cijena hrane u Hrvatskoj, to nije samo pitanje blagdana. Statistike pokazuju da smo iznad prosjeka EU-a, čak smo u nekim segmentima i iznad prosjeka koji vrijedi za bogatije zemlje u EU-u gdje su plaće 2-3 puta veće”, naglasio je Sever.

Cijene hrane u trgovinama ovise o nabavnim cijenama

Evačić je istaknuo kako cijene hrane u trgovinama ovise o nabavnim cijenama, a marža trgovcima pada. Smatra kako se ne može očekivati da cijene budu na razini onih prije pandemije. “Cijene hrane su porasle, neke hrane nema ni dovoljno, osobito voća i povrća, a problem je sada i s mesom. . Što se tiče bakalara, cijene se ponekad formiraju u dobavi na nerazumljive načine”, rekao je.

Sever: “Plaće i mirovine su neizdrživo niske, a cijena hrane je drastično porasla”

Dodaje kako se godinama upozorava da, kad je riječ o hrani, nismo samodostatni. Kaže: “Kada nisi samodostatan i moraš kupiti hranu, cijena je jedna je drugačija”.

Riba iz Hrvatske ima nižu cijenu u Italiji nego u Hrvatskoj

Novotny je rekao kako se ne može metodološki složiti sa sindikalnom procjenom cijene košarice. “Neosporno je da su cijene rasle, a za to postoji niz ekonomskih objašnjenja. Hrana ne bi trebala biti stvar globalnog transporta, već bi ona trebala biti lokalno proizvedena i konzumirana”, kazao je.

Dodaje kako je Hrvatska jedina zemlja Mediterana uz Crnu Goru koja nema dovoljno hrane da prehrani svoje stanovništvo i turiste koji dolaze. “Hrvatska je ove godine doživjela veliki porast turizma. Oko 14 milijuna ljudi je došlo u zemlju i oni kreiraju potražnju koja je u kratkom roku ogromna”, govori.

Naglašava kako je takvu potražnju teško podmiriti iz domaćih izvora jer ih nema i zato su, kako kaže, cijene hrane u Hrvatskoj značajno više nego recimo u Italiji. “Zanimljivo je da riba iz Hrvatske ima nižu cijenu u Italiji nego u Hrvatskoj”, rekao je.

Novotny govori kako postoje velike razlike u ponašanju potrošača u EU i spremnosti da plate određeni proizvod. Kako kaže, u Hrvatskoj je potrošnja porasla 3 posto, a u Njemačkoj je 3 posto pala na prvi znak recesije. Sever smatra da samo uvođenje eura nije dovelo do značajnijeg podizanja cijena, ali neki su koristili inflaciju za generiranje nove inflacije, piše HRT.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.