EGZOTIČNA PITAJA Onaj tko ekstravaganciju hoće, neka jede – zmajevo voće

Autor:

Pixabay

I voće može biti ekscentrično – potvrđuje to pitaja – plod kaktusa koji ste zasigurno zamijetili u bolje opskrbljenim trgovinama ili supermarketima, ali se niste usudili kupiti ga jer – što ćete s njim?

U njemu je priroda iskazala sav svoj talent za umjetnost pa nam dođe da zmajevo voće stavimo na policu i gledamo. No, to bi bila prava šteta jer je itekako hranjivo, a oskudijeva kalorijama. Točno ono što želite u vrijeme kada i kod kampanjaca kreću pripreme za kratke hlačice i kupaće kostime.

U nastavku vam otkrivamo sve dobrobiti pitaje te vas učimo kako pojesti ovu južnoameričku ljepoticu koja dolazi u nekoliko varijanti. Može biti ružičaste kore i bijelog mesa, ružičaste kore i crvenog mesa te žute kore i bijelog mesa. Meso pitaje puno je sitnih crnih sjemenki pa podsjeća na kiwi.

Šiljate ljuske koje izbijaju iz kore ploda očit su razlog zbog kojeg se ovo voće naziva zmajevim. I dok je vanjština u najmanju ruku dramatična, unutrašnjost, odnosno meso pitaje je očaravajuće slatko i kremasto. Okus mu je otprilike kao kombinacija kivija, breskve i lubenice.

Nutritivna vrijednost pitaje

Zmajevo voće dobar je izvor antioksidansa, vlakana te vitamina C koji jača imunitet. Sadrži i visoke razine magnezija koji opušta mišiće i povećava kvalitetu sna te je jedan od rijetkih biljnih izvora željeza.

Štoviše, budući da je zmajevo voće većinom voda, odlično je za hidrataciju. Vlakna kojim obiluje dulje nas drže sitima i potiču probavu. Savršena je dijetalna namirnica.

Sam izgled zmajevog voća jednostavno podiže raspoloženje i nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Stoga, dodajte ga svojoj voćnoj košari i jelima, želite li oduševiti goste ili notu ekstravagancije unijeti u svoj dom.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @istana_tanaman_buah

Kako se jede zmajevo voće?

Kao i ostalo voće (banane, avokado, jabuke), zmajevo voće najbolje je kupovati i čuvati u komadu te ga rezati prije konzumacije jer brzo oksidira te se pretvara u kašu.

Zarežite plod po sredini, stabljiku do korijena, kako biste stvorili dvije polovice. Zatim žlicom izvadite meso i narežite ga na kockice ili kriške.

Možete ga dodati voćnim salatama, smoothiejima i koktelima, napraviti od njega sorbet ili jednostavno uživati u zmajevom voću kao plodu samom za sebe.

 

Ako vam je ostalo narezanog zrelog zmajevog voća, prebacite ga u hermetički zatvorenu posudu i stavite u hladnjak gdje može trajati jedan dan.

I jedna zanimljivost za kraj – cvijet pitaje miriše na jasmin, cvjeta samo jednu noć te potvrđuje oni izreku koja kaže kako sve lijepo, kratko traje.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.