Da Međimurci znaju što rade kako bi njihova županija postala prepoznatljiva turistička destinacija dokaz su brojne nagrade i priznanja, od kojih neke imaju jedini u Hrvatskoj. Sve što se u Međimurju jede i pije, iz domaćih je smočnica i vinarija
Međimurje postaje sve prepoznatija zelena turistička destinacija u Europi. Za inozemne novinare i turističku struku toliko je otkriće da je dosad prikupilo većinu relevantnih nagrada za održivu destinaciju, a najnovija u kolekciji je Zlatna jabuka, “La Pomme d’Or”, ekvivalent Oscara u turizmu, koju dodjeljuje međunarodna federacija novinara i putopisaca Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains du Tourisme (FIJET). Delegacija FIJET-a za posjeta Međimurju, a na osnovi kojeg su i odlučili nagraditi najmanju hrvatsku županiju velikom nagradom, između ostaloga, pohvalila je i lokalnu enogastronomsku ponudu kao veliki turistički adut Međimuraca. Autohtona, organska kuhinja i vina nagrađena brojnim Decanterima okosnica su bogate ponude.
Dobiti Zlatnu jabuku nije lako, štoviše, FIJET je najstarije svjetsko udruženje tog tipa, nagradu dodjeljuje od 1970. godine, ima 650 članova iz 30 zemalja koji su tijekom desetljeća vidjeli sve što valja vidjeti pa je vrlo teško istaknuti se i biti konkurentan. No Međimurcima je to uspjelo. Članovi FIJET-a predani su objektivnosti, misija im je podizanje razine svjetskog turizma, prepoznatljivosti destinacija i atrakcije.
Zašto baš „jabuka“? „Jedan je od najraširenijih simbola u ljudskoj povijesti, od davnina prisutan u gotovo svim religijama i vjerovanjima. U mnogim je zemljama običaj da djeca svojim učiteljima daruju jabuku kao znak zahvalnosti za predano im znanje. Za nas je ona simbol znanja“, pojašnjavaju iz FIJET-a. Međimurci su, dakle, prepoznati kao oni koji znaju, što je od hrvatskih destinacija dosad, prema kriterijima FIJET-a, uspjelo još samo Dubrovniku (1996. i 2015.), Splitu (2005.), Vučedolu – Vukovar (2011.) te Opatiji i Rovinju 2013. godine. Od susjeda je Zlatnom jabukom nagrađen ekskluzivni Sveti Stefan u Crnoj Gori, a prva je nagrada 1970. godine dodijeljena Siciliji.
Zlatna godina
Ovu godinu Međimurci će komotno moći zvati zlatnom godinom lokalnog turizma. Jednom u nizu. Baš je njihova županija ponijela i titulu najbolje destinacije kontinentalnog turizma 2024. Najmanja hrvatska županija s velikim turističkim afinitetima dobitnica je nagrade „Simply the best“ u izboru Udruge hrvatskih putničkih agencija, poslovno turističke burze PUT i turističkog magazina Way to Croatia, dodijeljenih u travnju. Nagrada se dodjeljuje za kreativnost, inovativnost i razvoj te unapređenje turističke ponude. Međimurcima ta, još jedna od nagrada u nizu koje su primili posljednjih nekoliko godina, laska, ali sve koji prate događanja u domaćem turizmu, kao i desetke tisuća turista koji su lani ostvarili 221.103 noćenja, ona ne čudi. Činjenica je da Međimurska županija ulaže znatne napore i sredstva kako bi Međimurje svrstala ne samo na domaću i europsku, nego i na svjetsku turističku mapu. Uostalom, prva je to hrvatska destinacija s oznakom Green Destination, što je dokaz uspješnog provođenja zelene tranzicije, a čak 13 međimurskih turističkih objekata nositelji su prvih certifikata Good Travel Seal u Hrvatskoj koji jamče visoki standard s fokusom na očuvanje okoliša. Okretanje green poslovnoj strategiji izuzima Međimurje iz hrvatskih okvira i kao regiju ga svrstava uz najosvještenije na svijetu kao što su Kostarika, Azori, Palau-Malezija, Galapagos i Slovenija.
Eno i gastro
Veliku ulogu u odabiru destinacije sve više igra enogastronomska ponuda. Moderni, ekološki osviješten turist želi znati odakle su mu namirnice na tanjuru, da su autohtone i ekološki uzgojene, pa s Međimurjem ne mogu pogriješiti. Kamo god da se okrene u Međimurju, u vizuri su vinogradi. Mala županija ima čak 460 hektara vinograda na kojima se proizvode vrhunska vina, čija kvaliteta je dokazana brojem osvojenih nagrada na ovogodišnjem Decanter World Wine Awardsu u Londonu, jednom od najuglednijih i najstrožih ocjenjivanja vina u svijetu. Na natjecanje je bilo prijavljeno više od 18.000 vina iz pedesetak zemalja svijeta pa su jedna zlatna, 13 srebrnih i 15 brončanih medalja dokaz da Međimurje danas ravnopravno parira najpoznatijim vinskim regijama svijeta – francuskim, njemačkim i talijanskim. Istovremeno je Međimurje neusporedivo manje, što dodatno govori o uspjehu vinara sa sjevera.
Uz tako kvalitetna vina ne može se poslužiti drugo nego hrana jednake kvalitete. Meso z tiblice i međimurska gibanica svakako su favoriti autohtone kuhinje, a u cilju popularizacije lokalne gastronomije na višu razinu, međimurski chefovi hrabro se upuštaju u spravljanje domaćih klasika na moderan način. Ovo spajanje moderne i tradicionalne kuhinje pokazuje kako se Međimurci ne boje da će prilagođavajući se suvremenim trendovima putem izgubiti svoju tradiciju. Štoviše, neprestano iznova dokazuju da prošlost i sadašnjost zajedno daju idealan omjer.
‘Istinski sam oduševljen onim što sam vidio, koliko se mala regija u maloj europskoj zemlji posvetila očuvanju svoje tradicije i raznolikih prirodnih bogatstava’ Ben Fogle
Ekomuzej
Kad se u gost u Međimurju digne od stola, ne mora se brinuti kako će potrošiti višak unesenih kalorija. Međimurska županija poznata je po svojem zelenom krajoliku – Međimurje je prva hrvatska certificirana Green destinacija – i nenadmašnim vizurama koje je najbolje obići pješice ili na biciklu po desecima kilometara pješačkih staza i biciklističkih ruta. Zahvaljujući održivosti i ekologiji koje promiču, nedavno im je u gostima bio i britanski TV voditelj, pisac i pustolov Ben Fogle, istinski zagovornik ovih postulata. „Istinski sam oduševljen onim što sam vidio, koliko se mala regija u maloj europskoj zemlji posvetila očuvanju svoje tradicije i raznolikih prirodnih bogatstava“, rekao je tom prilikom Ben Fogle.
Tradiciju koja uspije oduševiti i čovjeka koji je zavirio u svaki kutak planeta, Međimurci njeguju kroz svoj Ekomuzej Međimurja, koji objedinjuje 14 izvornih, baštinskih lokaliteta. Rudi Grula, direktor Turističke zajednice Međimurske županije, opisuje koncept Ekomuzeja kao putovanje tijekom kojeg će putnik „istinski doživjeti identitet i baštinu lokaliteta, način života i kulturu“.
„Budući da diljem Međimurske županije imamo mnoge lokalitete materijalne i nematerijalne baštine, objedinili smo ih pod kapom Ekomuzeja, kao inovativnog koncepta očuvanja, zaštite i interpretacije baštine. Takvo je djelovanje, koje se proteže područjem cijele županije, jedinstvena kulturno turistička ponuda, ne samo u Hrvatskoj nego u ovom dijelu Europe“, kaže Rudi Grula.
Kako je u Međimurju održivost postala svakodnevica, o njoj se više ondje ni ne govori jer se tako živi, ne čudi da su kuće za odmor zelene i održive i da je baš u Međimurju prva kuća, „Lina“, objekt privatnog smještaja u Hrvatskoj s EU Ecolabel certifikatom. To konkretno znači da Europska unija garantira da su svi proizvodi i usluge vrhunski što se zaštite okoliša tiče. Bilo je to 2022. godine, a od tada do danas je još 12 međimurskih kuća za odmor ponijelo već spomenute Good Travel Seal certifikate organizacije Green Destinations, koji znače da su, kako je to slikovito pojasnio direktor županijske Turističke zajednice Rudi Grula, „dobili pečat i urudžbeni broj da dobro i održivo upravljaju svojim objektom“. Za ponijeti taj certifikat potrebno je zadovoljiti čak 60 kriterija kojima se utvrđuje provođenje prakse održivog upravljanja. Svi su oni dobitnici i Good Travel Seal certifikata iste organizacije, kojima se nagrađuju postignuća u području održivog turizma i posvećenost visokim standardima.
Kad se zbroje sve nagrade i priznanja, a ovdje su spomenute samo neki od njih, nikoga ne čudi što se Zlatna jabuka našla baš u međimurskoj košari.
Komentari