Kažu, po jutru se dan poznaje, a mi bismo precizirali pa rekli – po doručku. Naime, ono što ujutro pojedemo odredit će kako ćemo se osjećati kroz dan, koliko ćemo energije imati i kakav će nam biti apetit – hoćemo li žudjeti za nezdravom hranom punom šećera ili će nam se jesti zdravije namirnice.
Uravnotežen doručak regulirat će šećer u krvi i osigurati nam dugotrajnu, ravnomjerno raspoređenu energiju sve do odlaska na počinak pa se neće dogoditi da nam treba čokolada da nas “digne” ili hamburger da utaži iznenadnu glad.
Mnogima od nas doručak predstavlja problem jer ne znamo što bismo jeli pa je najlakše na putu do posla skrenuti u pekarnicu i kupiti kroasan, slanac, burek, krafnu ili nešto drugo pa pojesti uz kavu. I to je najgora opcija.
Zato vam u nastavku donosimo nekoliko brzinskih doručaka od namirnica koje su zastupljene u mediteranskoj prehrani.
Zdravi su, hranjivi, jednostavni za pripremu. Drugim riječima – točno su ono što trebate kada ujutro sneni krećete u dan.
Smoothie od malina, špinata i datulja
Sastojci
-šalica smrznutih malina
-šalica baby špinata
-pola šalice kokosovog ili zobenog mlijeka
-2 datulje
Izmiksajte sve sastojke u blenderu i uživajte u hranjivom smoothieju.
Smoothie od banana i smokava
Smokve su mediteransko voće koje sazrijeva u kolovozu. Ima i ranih sorti poput petrovki koje su spremne za jelo već krajem lipnja. Obiluju vlaknima, antioksidansima i hranjivim tvarima te su odličan izvor energije.
Sastojci
-4 svježe smokve
-1 manja banana
-šalica vode ili mlijeka
-žlica chia sjemenki
-bademi
-pistacije
Sve sastojke izmiksajte u blenderu dok ne dobijete svilenkastu teksturu.
View this post on Instagram
Jaje na oko s feta sirom, rikulom i maslinama
Sastojci
-kruh od cjelovitih žitarica
-suncokretovo ulje
-maslinovo ulje
-sol i papar
-feta sir i masline
-jedno veće jaje
-čili
Ispecite na suncokretovom ulju jaje na oko pa ga premjestite na krišku kruha od cjelovitih žitarica, posolite ga, popaprite, na njega dodajte rikolu, izmrvljeni feta sir, nekoliko maslina i pokapajte maslinovim uljem. Volite li ljuto, pospite čili ljuskicama ili čili umakom.
Omlet s keljom i avokadom
Sastojci
– dva veća jaja
-sol, papar
-žlica mlijeka
-šalica sitno narezanog kelja
-žličica suncokretovih sjemenki
-pola avokada
-pola limete
Izmutite jaja, dodajte mlijeko, sol i papar i izlijte u tavu na kojoj ste zagrijali žlicu ulja. Nemojte miješati jaja, već ostavite da se ispeku toliko da sredina bude tekuća. Potom okrenite omlet i pecite još 15-ak sekundi.
Prebacite ga na tanjur, na njega poredajte na kriškice narezan avokado i sitno nasjeckan kelj koji ste prethodno začinili sokom limete i posuli suncokretovim sjemenkama. Ako ne volite kelj, zamijenite ga baby špinatom.
Komentari