DO ZADNJE MRVICE Pekar otkriva kako kruhu očuvati svježinu

Autor:

Pixabay

Kruh se ne baca – tako su nas učili roditelji, a njih njihovi roditelji koji su jako dobro znali koliko znači komadić kruha.

Danas imamo drugačiji odnos prema kruhu. Pekarnice rade od jutra do mraka, možemo ga kupiti kada poželimo. Rijetko tko jede kruh star dan ili dva. Kruh se baca i to je žalosno. U nastavku vam otkrivamo kako sačuvati kruhu svježinu.

Plastična vs. papirnata vrećica

Većina pekarnica kruh pakira u papirnatu vrećicu. Postoji razlog za to. Plastika zadržava vlagu, a vlaga potiče plijesan.

“Ako svoj kruh čuvate na sobnoj temperaturi u plastici, ostat će mekši, no time ćete mu skratiti rok trajanja”, kaže Kevin Scollo, profesionalni pekar za portal South

“Većina kruha s kvascem (baguettes, ciabatta) izdržat će dva dana u papirnatoj vrećici. Kruh od kiselog tijesta pet do sedam dana, ovisno o veličini štruce”, kaže pekar.

Kutija za kruh

“Osobno nikad nisam koristio kutiju za kruh, iako će ona vašu štrucu održati svježijom dulje vrijeme, nego da je ostavite na radnoj plohi”, kaže Scollo.

Druga je mogućnost da štrucu držite prerezanom stranom prema dolje na dasci za rezanje, ako je planirate pojesti u jednom danu.

Ne stavljajte ga u hladnjak

Koliko vam god to zvučilo besmisleno – hladnjak će osušiti kruh. Naime, škrob u kruhu rekristalizira u hladnjaku i zbog toga on gubi vlagu, postaje tvrd i ustajao.

“Jedini kruh koji se dobro drži u hladnjaku je 100% raženi kruh”, dodaje Scollo.

Zamrznite ga

Pekar preporučuje zamatanje kruha (cijelog ili narezanog) u plastičnu foliju, a zatim u sloj aluminijske folije (ili ga stavite u vrećicu s patentnim zatvaračem).

Iako je zamrzavanje narezanog kruha svakako prikladnije za kasnije odmrzavanje, narezani će kruh  puno brže izgubiti na kvaliteti u zamrzivaču pa ga potrošite u roku od nekoliko tjedana.

Za odmrzavanje kruha, Scollo predlaže da izvadite štrucu večer prije da se odmrzne na pultu. Ne stavljate je u mikrovalnu jer će uništiti teksturu.

Stari kruh pretvorite u krušne mrvice i iskoristite ga do posljednje. Ne zaboravite, čak i ako ga možete kupiti kada god poželite i jesti svježeg, kruh se ne baca.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.