Divljina na tanjuru trećeg Osijek Gourmeta

Autor:

FOTO: TZ Grada Osijeka

Projekt Turističke zajednice grada Osijeka, Osijek Gourmet, nastavlja se već treće godine s ciljem edukacije i umrežavanja turističkih dionika, a ovogodišnje izdanje bilo je posvećeno jelima od divljači i divlje uzgojenim namirnicama

Nakon što je u 2022. i 2023. godini pokazao da u gradu na Dravi postoje velika zainteresiranost i potreba za enogastronomskim umrežavanjem, inovacijom i razmjenom iskustava, projekt Turističke zajednice grada Osijeka – Osijek Gourmet – i treće godine nastavlja s ciljem edukacije i umrežavanja turističkih dionika, a ovogodišnje rujansko izdanje bilo je posvećeno „divljini na tanjuru“, jelima od divljači i divlje uzgojenim namirnicama.

Uz velik interes stručne javnosti, događaj se sastojao od dva masterclassa te stručnog panela, a sudionici su uživali u inovativnim okusima, demonstracijama, prezentacijama i konstruktivnoj raspravi te razmjeni ideja, sve s ciljem boljeg razumijevanja stanja i izazova s kojima se nose proizvođači, prodavači, kuhari te drugi dionici u lancu enogastronomske ponude Slavonije i Baranje.

Tomica Đukić, chef hrvatske nogometne reprezentacije i restorana Josić, pripremao je jela od divljači s Ivom Gracek, glavnom cheficom kuhinje hotela Osijek. FOTO: TZ Grada Osijeka

Tako je Tomica Đukić, poznati chef hrvatske nogometne reprezentacije te restorana i vinarije Josić, demonstrirao je pripremu dvaju jela od divljači u društvu Ive Gracek, glavne chef kuhinje hotela Osijek. Pripremili su jelenski but u povrću te plećku jelena u umaku od kruške. Prilozi ovim jelima bili su njoki, odnosno palenta sa sirom pripremljena na mlijeku, a sve su zaokružili i jedinstveni, ukusni umaci kao i suha šljiva. Jela su bila prikladno sljubljena s vinom Cabernet Franc 2019. iz Vinarije Josić. Nakon edukativnog i simpatičnog nastupa osječkih chefova, kuharski je demonstracijski stol preuzela pastry chef Ivana Bralić iz splitskog restorana Dvor. Pripremivši također dva tanjura, chef Bralić demonstrirala je njegovu pripremu, a zatim i poslužila desert s kestenom i sladoledom od žira te tartuffino. Nevjerojatni okusi ovih jedinstvenih i za publiku nikad kušanih deserata ostat će u sjećanju prisutnih još dugo nakon degustacije, a kreativni izgled u duhu divljine i šume zasigurno je pobudio inspiraciju i maštu kod mnogih.

Naročito jedinstveno iskustvo bio je sladoled od žira za koji je autorica naglasila da je iznenađujuće zdrav i ukusan. Uz deserte je poslužen Grand Cuvee također iz Vinarije Josić.

FOTO: TZ Grada Osijeka

U sklopu projekta održan je i stručni panel pod nazivom „Kako divljač i šumski plodovi stvaraju jedinstven doživljaj destinacije“ na kojem su sudjelovali uvaženi stručnjaci. Razgovori sa stručnjacima iz područja enogastronomije bili su inspirativni i, što je najvažnije, edukativni zbog čega su potaknuli rasprave o nekim zanemarenim ili nedovoljno istaknutim aspektima divljači i „divljih“ namirnica.

Zaključno, treći je Osijek Gourmet još jednom pokazao da je Osijek doista središte enogastronomske scene regije te da kao takav i treba biti mjesto razmjena ideja, proizvoda, kao i zdrave konkurentnosti i unapređenja.

Projekt Turističke zajednice grada Osijeka pod nazivom Osijek Gourmet podržavaju partneri Hrvatska turistička zajednica, Grad Osijek, Osječko-baranjska županija, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije, Glas Slavonije d. d. i Hrvatske šume d.o.o..

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.