DIVLJAČ NA TANJURU Lovačko putovanje kroz okuse koji vežu čovjeka s prirodom

Autor:

PROMO

Jedinstvena gastronomska manifestacija Dani divljači – lov na gurmanske užitke, organizirana u lovačkim domovima pod upravom Hrvatskih šuma, spojila je gastronomiju, kulturu i očuvanje prirode s obzirom na to da meso divljači dolazi iz kontroliranih lovišta

Posljednjih mjesec dana ljubitelji prirode, vrhunske kuhinje i lovačkog duha imali su priliku uživati u jedinstvenoj gastronomskoj manifestaciji pod nazivom ‘’Dani divljači – lov na gurmanske užitke’’. Ova manifestacija, organizirana u lovačkim domovima pod upravom Hrvatskih šuma, nije samo proslava bogatstva hrvatske prirode, već i prilika da se šira javnost upozna s tradicionalnim jelima od mesa divljači i kvalitetom ponude lovačkih domova.

Lokacije manifestacije

Cijela priča odvijala se na 7 lokacija svakoga vikenda od 25. listopada pa sve do 24. studenoga i to u: lovačkoj kući Babinac na obroncima Bilogore; pansionu Lovački u Delnicama; lovačkom domu Zlatna Greda kod Osijeka; lovačkom domu Kunjevci nedaleko Vinkovaca; pansionu Peski kod Đurđevca; planinarskom domu Jankovac na Papuku te u lovačkom domu Muljava podno Petrove gore.

Donosimo osvrt na ovu jedinstvenu manifestaciju koja je spojila gastronomiju, kulturu i očuvanje prirode, dokazujući da hrana može biti most između tradicije i modernih kulinarskih trendova.

Manifestacija je istaknula kvalitetu lovačkih domova i privukla posjetitelje željne autentičnog iskustva, a na meniju su bili i burger od divlje svinje i sarma od jelena. FOTO: PROMO

Povratak korijenima: priroda na tanjuru

Manifestacija ‘’Dani divljači’’ oduševila je posjetitelje autentičnošću i kreativnošću ponude. Svaki lovački dom bio je domaćin događaja koji je kombinirao tradicionalne recepte s modernim tehnikama pripreme, stvarajući harmoniju okusa koja ističe meso divljači kao vrhunski sastojak. Divljač poput jelena, divlje svinje, srne i fazana pripremana je na razne načine – od klasičnih paprikaša i gulaša, preko sočnih pečenki, do delikatnih pašteta i suvremenih varijacija poput carpaccia ili ragua s domaćim tjesteninama.

Ova jela nisu samo ukusna, već su i odraz održivosti jer meso divljači dolazi iz kontroliranih lovišta kojim gospodare Hrvatske šume, čime se osigurava očuvanje ravnoteže u prirodi. Upravo je taj aspekt održivosti bio jedna od ključnih poruka manifestacije.

Lovački domovi: oaza gastronomije i gostoprimstva

Lovački domovi Hrvatskih šuma, smješteni usred netaknute prirode, bili su savršena pozornica za ovu manifestaciju. Njihov rustikalni ambijent pružio je gostima jedinstven doživljaj – objedovanje uz pucketanje kamina s pogledom na šume i proplanke. Ti prostori odišu toplinom i tradicijom, što je dodatno pojačalo dojam autentičnosti.

Među brojnim posjetiteljima našao se i jedan bračni par koji je odlučio napraviti korak više. Naime, oni su odlučili posjetiti sve domove, nakon čega su izjavili: „Svi su bili odlični, ali moram istaknuti za mene najbolje jelo bio je odrezak od jelena sa šumskim voćem u lovačkom domu Delnice, neočekivanu susretljivost i dobrodošlicu djelatnika u lovačkom domu Zlatna Greda, najbolju i najrazličitiju ponudu jela od divljači lovačkog doma Muljava. Nadam se da to nije zadnja takva manifestacija.“

Rustikalni ambijent lovačkih domova Hrvatskih šuma pružio je gostima doživljaj objedovanja uz pucketanje vatre u kaminu, s pogledom na šume i proplanke. FOTO: PROMO

Manifestacija je također naglasila bogatstvo ponude ovih domova koji nisu samo gastronomska, već i turistička atrakcija. Brojni posjetitelji iskazali su svoje oduševljenje lokacijama i istaknuli kako zaista nisu znali za ove predivne dijelove Hrvatske dok nisu posjetili događanje, što znači da smo ispunili jedan od ciljeva, a to je upoznati ljude s ovim dijelovima prirode.

Promocija kulture i lokalnih namirnica

Uz meso divljači, u pripremi jela korišteni su lokalni začini, povrće i vina, čime se istaknula raznolikost regija Hrvatske. Posjetitelji su tako mogli kušati bogatstvo okusa iz različitih krajeva – od slavonskih paprikaša do gorskokotarskih odrezaka. Osim hrane, manifestacija je uključivala i degustaciju domaćih likera i rakija koji su često pratili lovačke specijalitete. Ovi su napitci, uz specifične začine i lokalne sastojke, doprinijeli punini doživljaja i stvorili savršen spoj prirode, gastronomije i kulture.

Povezivanje tradicije i suvremenosti

Manifestacija je uspješno spojila tradiciju s modernim pristupima u gastronomiji. Dok su neka jela zadržala svoj izvorni oblik, druga su reinterpretirana kako bi se približila ukusima suvremene publike. Ova fuzija pokazala je da meso divljači ima ogroman potencijal ne samo kao dio tradicije, već i kao sastojak u kreativnim i inovativnim jelima.

Ćevapčići od divlje svinje i gulaš od divljači neka su od jela za čiju su pripremu korišteni i lokalni začini, povrće i vina, čime se istaknula raznolikost regija Hrvatske. FOTO: PROMO

Lovački gulaši i paštete posluženi su uz domaći kruh i savijače, dok su modernija jela poput tartara i kremastih juha od divljači oduševila ljubitelje sofisticiranijih okusa. Na taj su način ‘’Dani divljači’’ približili ovu vrstu hrane svim generacijama.

“Dani divljači” kao spoj gastronomije i prirode

‘’Dani divljači’’ pokazali su da gastronomija može biti moćan alat za promociju kulture, prirode i održivosti. Manifestacija je uspješno istaknula kvalitetu i raznolikost lovačkih domova i privukla brojne posjetitelje željne autentičnog iskustva.

Ova inicijativa ne samo da je promovirala jela od mesa divljači, već je i potaknula svijest o važnosti očuvanja prirodnih resursa. Spoj tradicije, vrhunske kuhinje i druženja učinio je ovu manifestaciju nezaboravnim doživljajem, a mnogi posjetitelji već s nestrpljenjem iščekuju novo izdanje.

Za sve ljubitelje prirode, gastronomije i kulture, ‘’Dani divljači’’ nisu bili samo događaj – bili su putovanje kroz okuse, mirise i priče koje povezuju čovjeka s prirodom.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.