Dan je sardina, jedne od najpopularnijih vrsta riba

Autor:

UNSPLASH

Dan 24. studeni nacionalni je dan sardina, riba za koju je većina ljudi čula premda ih mnogi nikad nisu ni probali. Nevjerojatan je izvor B12 i Omega masnih kiselina. Poput ostalih namirnica koje dobivamo iz mora i sardine su bogate proteinima. Pritom se ne smije zaboraviti na ulogu proteina u održavanju osjećaja sitosti, što će spriječiti nepotrebno grickanje između obroka. Sardine su i odlična hrana za mozak jer djeluju na moždane funkcije i potiču pamćenje.

Srdela (Sardina pilchardus) je riba izdužena tijela pri kojem je gornji dio tijela modrozelenkast, a prema donjem boja prelazi u srebrnu. Uzduž bokova se proteže modra boja s nekoliko crnih mrlja, a na škržnim preklopcima urez nalik na zvijezdu. Tijelo joj je prekriveno većim ljuskama. Naraste najviše do 25 cm duljine i 8 dkg težine, dok je prosječna težina oko 3 dkg.

U Jadranu je najveća koncentracija oko zapadne obale Istre, lošinjski arhipelag, istočno od otoka Olib, vanjska strana Dugog otoka, Paklinski otoci, Vis i Palagruža, te južni kraj obale Pelješca i otoci Mljet i Lastovo.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.