Vježbe za pamćenje i koncentraciju, meditacija, glazba, redovita fizička aktivnost i pozitivni društveni kontakti, neki su od načina da mozak održimo u formi. Prema nedavnom istraživanju, u borbi protiv demencije pomaže i konzumacija dvije vrste voća.
Nekoliko je duboko ukorijenjenih predrasuda vezano uz demenciju. Mnogi vjeruju da je demencija uobičajena za treću životnu dob te ju uspoređuju sa zaboravljivošću. Osim toga, često se pretpostavlja kako se, jednom kad se pojave prvi simptomi ove kompleksne neurološke bolesti, više ništa ne može učiniti kako bi se stanje popravilo.
Srećom, ovo je zabluda. Nakon što se dijagnosticira demencija, postoje brojni načini da se ublaže simptomi i općenito poboljša kvaliteta života. Ovo je dobra vijest za osobu pogođenu demencijom, ali i za njezine bližnje, jer ova bolest pogađa cijelu obitelj.
Prevencija počinje na tanjuru
Zdrava i uravnotežena prehrana preporučuje se iz niza razloga i opće je poznato kako konzumacija mnogo povrća i voća dobro utječe na naš organizam – od probavnog sustava do zdravlja srca i krvnih žila.
Jednostavno, svježe voće i povrće nezaobilazni su dio svakog zdravog jelovnika. No, manje je poznato da je pravilna prehrana jednako važna i za zdravlje našeg mozga. Želimo li ostati ‘mentalno fit’ svakako ćemo nastojati prevenirati pojavu demencije i sličnih bolesti – i zato je važno birati namirnice koje će nam u tome pomoći.
Nedavno provedeno istraživanje pokazuje kako voće – i to osobito dvije vrste, igraju ključnu ulogu u održavanju naših kognitivnih sposobnosti, piše neurology.columbia.edu.
Voćem protiv demencije
Znanstvenici s njujorškog Sveučilišta Columbia proučavali su kako voće i povrće utječe na kognitivne sposobnosti te došli do zaključka da plodovi iz prirode, bogati vlaknima, vitaminima i mineralima, pozitivno utječu na naš mozak i smanjuju rizik od pojave demencije.
Kao najmoćniji saveznici u prevenciji ove složene i stresne bolesti istaknula se jabuka, mnogima omiljena vrsta voća čija sezona u našim krajevima upravo počinje.
Jabuka očito s dobrim razlogom slovi kao kraljica voća, a ovime se još jednom potvrdilo da u dobroj staroj izreci o jabuci na dan koja ‘tjera doktora van’ itekako ima istine. Osim jabuke, rezultati istraživanja pokazali su da protiv demencije jednako učinkovito štiti i bobičasto voće.
Tajna je u flavonoidima
Baš popt jabuke i bobičasto voće ima velik udio flavonoida, koji borovnicama, kupinama i malinama daju intenzivnu boju, ali i snažna antioksidativna svojstva. Voće bogato ovim vrijednim organskim spojevima pozitivno utječe na naš imunitet jer flavonoidi, između ostalog, djeluju protuupalno.
Prema preporukama nutricionista, jabuke, borovnice i ostali plodovi bogati flavonoidima svakako bi se trebali što češće naći na našem tanjuru ako nam je želja skinuti višak kilograma – jer odlično utječu na našu liniju. Dakle, jabuke i bobičasto voće pomoći će da duže ostanemo fit i fizički i kognitivno.
Komentari