Riža na mlijeku jedan je od najukusnijih deserta. Koristimo superlativ jer smo subjektivni kao svatko tko je odrastao na ovoj poslastici. U Bosni je zovu sutlijaš, što ukazuje na to odakle je stigla u naše krajeve. Donijeli su je Turci.
Priprema se u različitim varijantama diljem svijeta. Osnovni sastojci svugdje su isti – riža, mlijeko i šećer, ostali začini i način pripreme variraju od kuhinje do kuhinje.
Tako se, primjerice, u Švedskoj, Danskoj i Norveškoj u rižu na mlijeku dodaju cimet, badem ili voćni preljevi, dok se risalamande – danska inačica, priprema s bademima, šlagom i sirupom od višnje, tradicionalno se jede na Badnjak.
View this post on Instagram
Britanci puding od riže kuhaju ili peku u pećnici, dodaju mu vaniliju i poslužuju ga s pekmezom.
Talijanski, točnije toskanski budini di riso je tradicionalni desert u kojem je puding od riže “upakiran” u prhko tijesto, uz dodatak limuna i vanilije.
View this post on Instagram
Španjolski arroz con leche je kremasta verzija s cimetom i koricom agruma.
U Aziji će slatkoj riži dodati kardamom, ružinu vodicu i orašaste plodove, u Latinskoj Americi kokos, a u Africi kikiriki maslac, baobab i slatki jogurt te je zvati ngalakh.
Ovisno od zemlje do zemlje, status riže na mlijeku varira – negdje je desert za svečane prilike, negdje slatkiš za djecu koji se onako usput pripremi. I upravo takav zadrži u okusnim pupoljcima i sjećanju za cijeli život. Ovo retro jelo pravi je comfort food.
U nastavku vam donosimo recept za dobru, staru rižu na mlijeku.
Sastojci za četiri osobe:
-šalica (2 dcl) riže
-4 dcl vode
-8 dcl mlijeka
-aroma vanilije ili vanilin šećer
-7 žlica šećera
Postupak:
Isperite rižu pod mlazom hladne vode pa ju stavite kuhati u lonac s debelim dnom. Ulijte vode toliko da prekrije rižu i posolite. Kada zakuha smanjite vatru i miješajte kako se ne bi zalijepila za dno.
Nakon što voda iskuha dodajte ostatak vode, a kada i on iskuha nastavite isti postupak s mlijekom. Dolijevajte ga postupno u rižu. Pet minuta prije, no što je riža skuhana, dodajte šećer i vaniliju.
View this post on Instagram
Maknite rižu sa štednjaka i ostavite poklopljeno još desetak minuta da se okusi prožmu.
Izlijte je u zdjelice u kojima ćete je poslužiti i po želji ukrasite cimetom, kakaom ili preljevom od šumskog voća, pospite grubo usitnjenom pistacijom ili blanširanim bademima.
Uslast!
Komentari