Kroasanu, omiljenom pecivu malo tko može odoljeti. Iako glasi kao francusko pecivo, kroasani su zapravo nastali u Austriji za vrijeme turske opsade Beča 1863. godine.
Kada su Turci namjeravali napasti Beč pekari, koji prvi se bude, su upozorili ostale i tako pomogli njegovoj obrani. Kako bi obilježili taj događaj napravili su kroasan koji su oblikovali prema turskom najpoznatijem simbolu u obliku polumjeseca.
U Francusku ga je donijela princeza Marija Antoaneta, kćer austrijske carice Marije Terezije. To austrijsko pecivo Francuzi su zbog njegovog oblika preimenovali u Croissant de lune. Na početku je to bilo samo pecivo za bogate, ali tijekom 19. stoljeća se toliko raširio da je postalo omiljeno pecivo i srednje klase. Danas ima svoj praznik, 30. siječnja, što pokazuje koliko je popularan.
Kroasani su delikatesa koja se može pronaći u gotovo svakom kutku svijeta. Transformirali su se iz regionalnog austrijskog peciva u simbol francuske kuhinje te su postali neizostavan dio jutarnje rutine od pariških kavana do tokijskih pekarnica. U Hrvatskoj su kroasani najpopularniji u punjenim verzijama, bilo da se radi o pekmezu od marelica ili čokoladi, što dodaje slatku notu ovom inače neutralnom pecivu. Francuzi, s druge strane, preferiraju klasične, prazne kroasane i uživaju u čistoj eleganciji lisnatog tijesta u kombinaciji s maslacem.
Komentari