CHUTNEY OD CRNOG GROŽĐA Ukusno, jednostavno i egzotično jelo, a gotovo za tren!

Autor:

Pixabay

Tražite li način da iskoristite grožđe kojemu je sezona i obogatite svoju kuhinju, pripremite chutney od crnog grožđa. Chutney je tradicionalno indijsko jelo, namaz ili umak koji se dobiva miješanjem voća, povrća, začina i octa.

Naziv mu dolazi od hindu riječi chattni što znači zgnječen. Za chutney se voće i povrće ne usitnjava previše. Bitno je da ostane u komadićima koji su oku prepoznatljivi.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Divine Flavor (@divineflavor)

Od začina možete koristiti što god volite. U nastavku vam donosimo recept za chutney od crnog grožđa. Možete ga jesti kao namaz ili prilog mesnim jelima. Osobito dobro se slaže uz svinjetinu ili piletinu.

Zahvaljujući boji grožđa, ovaj chutney izgleda vrlo atraktivno, a ni okusom ne zaostaje.

Sastojci:

-0,5 dcl ulja
-2 ljutike
-1 kilogram crnog grožđa
-1 dcl balzamičnog octa
-1 dcl jabučnog octa
-1 žličica gorušice
-100 gr šećera
-malo soli
-1 dcl sherryja

Postupak:

Zagrijte ulje u srednje dubokoj tavi na srednjoj vatri. Dodajte sitno narezanu ljutiku i dinastajte, miješajući, dok ne omekša. Trebat će vam za to oko dvije minute.

Sada dodajte grožđe, sherry, ocat, gorušicu, šećer i sol. Zakuhajte i kuhajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje dok se bobice ne raspadnu, odnosno 20-ak minuta.

Chutney je odmah spreman za jelo, ali je puno ukusniji ako odstoji jedan dan kako bi se sastojci proželi. Držite ga u hladnjaku.  Može trajati do sedam dana.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.