Tražite li ideju za zdravu, hranjivu i laganu večeru ili ručak, na pravom ste mjestu. Imamo recepte za pet salata koje obiluju proteinima, a oni su važni za održavanje energije kroz cijeli dan, oporavak mišića nakon treninga i dulji osjećaj sitosti.
Salate su odličan izbor ako želite skinuti kilograme ili jednostavno podići kvalitetu prehrane. Brzo se pripremaju, što im je dodatni plus, osobito kroz radni dio tjedna kada nemate vremena misliti o obrocima, a još manje kuhati ih.
Caprese salata
Ova lagana salata spada u tradicionalnu talijansku kuhinju. Osvježit će vas i umjereno zasititi. Dodate li u nju komadić pilećih prsa, dobit ćete cjelovit obrok bogat proteinima koji će vas dugo držati sitima.
Sastojci
-cherry rajčice
-mozzarella
-masline
-maslinovo ulje
-aceto balsamico
-par listova svježeg bosiljka
-sol
-papar
-pečena pileća prsa
Postupak
Narežite na trakice pečena pileća prsa (možda vam je ostao koji komadić od jučerašnjeg ručka), usitnite mozzarellu na veličinu zalogaja te pomiješajte s ostalim sastojcima i začinite uljem i octom. Za bogatiji okus u dresing možete dodati malo senfa i meda.
View this post on Instagram
Falafel salata
Sastojci
-4 falafel kuglice
-miks zelene salate
-mikrozelenje (mladi izdanci povrća)
-listovi cikle
-ljubičasti kupus
-bučino ulje
-sol i papar
-sok polovice limuna
Ispecite falafel, pomiješajte s ostalim sastojcima i začinite. U ovu salatu možete dodati i ostatke povrća iz juhe ili ostatke prethodnog obroka. S falafelom se odlično slaže i dresing od jogurta, kopra i češnjaka.
View this post on Instagram
Satrica
-svježi sir
-kiselo vrhnje
-mladi luk
Na sitno narežite mladi luk, posolite i popaprite, dodajte svježi sir i kiselo vrhnje, toliko da da kremoznost siru. Umjesto vrhnja i sira, možete koristiti kiselo mlijeko. S obzirom na to da je salata od mladog luka, nije najbolji izbor za ručak na poslu. Jedite je za večeru ili za vikend, kombinirajte s tostiranim kruhom od pira i “podebljajte” domaćm slaninom.
View this post on Instagram
Salata od jaja, avokada i radiča
Sastojci
-polovica avokada
-tri kuhana jaja
-žličica limunovog soka
-ljutika
-stapka celera
-radič
-kopar
-sol i papar
-maslinovo ulje
Postupak
Jaja skuhajte da budu tvrda (deset minuta ih kuhajte nakon što voda proključa), avokado narežite na kockice, ljutiku što sitnije, stapku celera na kolutiće, a radič iskidajte na komadiće, ako su listovi veći.
Ako su sitniji, ostavite ih u komadu. Sastojke stavite u zdijelu, posolite i popaprite, pospite koprom te dodajte maslinovo ulje i limunov sok pa dobro promiješajte. Salata je spremna za jelo.
View this post on Instagram
Coleslaw salata
-crveni kupus
-mrkva
-celer
-luk
-majoneza
-jabuka
-jogurt
-limunov sok
-papar i sol
View this post on Instagram
Postupak
Naribajte kupus, mrkvu, jabuku (u omjeru s ostalim sastojcima neka je bude najmanje) i celer, luk narežite na tanke trakice. Majonezu razblažite jogurtom i pomiješajte s naribanim i nasjeckanim voćem i povrćem, posolite i popaprite te pokapajte sokom od limuna.
Omjer sastojaka prilagodite svojim okusnim pupoljcima i uživajte u hranjivoj i laganoj salati, koja može biti glavno jelo ili prilog.
Uvođenjem salata u prehranu u svojstvu glavnog jela – lagane večere ili ručka, osigurat ćete svome tijelu više povrća i voća te unijeti manje kalorija, no što biste da jedete nešto “konkretnije”.
Komentari