Tingul je u biti pileći paprikaš. Slatko pileće meso, koje otpada s kostiju u bogatom, gustom umaku od rajčice koji se lijepi za prste… Tingul se ljubi s palentom, projom, tjesteninom, njokima, pireom, čak i rižom.
Iako je varijacija na temu tingula je puno, svima je zajedničko ovih nekoliko sastojaka: piletina, luk i rajčica u nekom obliku te obilje začina, uz nezaobilaznu slatku crvenu papriku.
I što je najljepše, tingul je brzo i ukusno jelo bez puno muke. Malo sjeckanja i distanja na početku, povremeno miješanja i dodavanja vode po potrebi. I to je to.
Donosimo Vam recept za ukusni tingul s bloga Natin pjat:
SASTOJCI
Za 4 osobe, uz prilog
- 1/2 domaće kokoši ili komadi po izboru (oko 800-1000g)*
- 1 glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- 1 žlica koncentrata do rajčice
- 200 ml pasirane rajčice
- malo slatke crvene paprike
- 1 dl vina
- 200 ml temeljca (ili tople vode)*
- ružmarin, peršin
- sol, papar
- 1-2 lista lovora
- par suhih šljiva ili malo prošeka (NE pjenušavi talijanski prosecco)
Domaća cijela koka, ako je možete nabaviti, je odlična za tingul jer se cijela može iskoristiti. Batake i zabatake odvojiti za u tingul, bijelo meso prsiju panirati za ručak dan kasnije, a od krila i kostiju (leđa, prsi…) napraviti temeljac (od kostiju, 1 mrkve, 1 luka, soli, papra). Bez bacanja.
Ako ste osuđeni na komercijalnu piletinu onda je najbolja opcija pakiranje bataka (bez zabataka) od 800-900 g u kojem je 8-10 bataka.
Meso fino omekša, a da se bataci ne raspadnu. I što je najvažnije meso je na kosti što daje poseban okus paprikašu.
METODA
U maloj zdjeli spojiti ružmarin, sol, papar, protisnuti češnjak i maslinovo ulje. Gustom smjesom začina namazati komade piletine i ostaviti ih da malo odstoje.
Narezati luk na sitno.
Sjeckani luk posoliti, dodati slatku crvenu papriku i dinstati na maslinovom ulju na laganoj vatri dok luk ne požuti, 10-15 minuta. Zalijevati luk vodom da ne zagori po potrebi.
U međuvremenu, začinjene komad mesa popeći kratko sa svih strana na tavi. Meso podliti vinom i pustiti da vino ispari. dodati malo temeljca i odložiti sa strane.
Kada je luk gotov, dodati koncentrat rajčice i sok od rajčice, promiješati te nastaviti dinstati još 5 minuta.
Dodati popečene komade mesa s temeljcem i ostatak temeljca, potom posoliti, popapriti, poklopiti i ostaviti da kuha na laganoj vatri dok se ne stvori fini gusti, ali ne ljepljivi umak (oko 30 minuta). Gustoću dozirati dodavanjem vode.
Pred kraj dodati šljive i lovor i kuhati još 10-ak minuta.
Dobar tek!
Komentari