Brz i ukusan tingul bez puno muke: Slatko pileće meso u bogatom, gustom umaku od rajčice

Autor:

Natin pjat

Tingul je u biti pileći paprikaš. Slatko pileće meso, koje otpada s kostiju u bogatom, gustom umaku od rajčice koji se lijepi za prste… Tingul se ljubi s palentom, projom, tjesteninom, njokima, pireom, čak i rižom.

Iako je varijacija na temu tingula je puno, svima je zajedničko ovih nekoliko sastojaka: piletina, luk i rajčica u nekom obliku te obilje začina, uz nezaobilaznu slatku crvenu papriku.

I što je najljepše, tingul je brzo i ukusno jelo bez puno muke. Malo sjeckanja i distanja na početku, povremeno miješanja i dodavanja vode po potrebi. I to je to.

Donosimo Vam recept za ukusni tingul s bloga Natin pjat:

SASTOJCI

Za 4 osobe, uz prilog

  • 1/2 domaće kokoši ili komadi po izboru (oko 800-1000g)*
  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žlica koncentrata do rajčice
  • 200 ml pasirane rajčice
  • malo slatke crvene paprike
  • 1 dl vina
  • 200 ml temeljca (ili tople vode)*
  • ružmarin, peršin
  • sol, papar
  • 1-2 lista lovora
  • par suhih šljiva ili malo prošeka (NE pjenušavi talijanski prosecco)

FOTO: Natin pjat

Domaća cijela koka, ako je možete nabaviti, je odlična za tingul jer se cijela može iskoristiti. Batake i zabatake odvojiti za u tingul, bijelo meso prsiju panirati za ručak dan kasnije, a od krila i kostiju (leđa, prsi…) napraviti temeljac (od kostiju, 1 mrkve, 1 luka, soli, papra). Bez bacanja.

Ako ste osuđeni na komercijalnu piletinu onda je najbolja opcija pakiranje bataka (bez zabataka) od 800-900 g u kojem je 8-10 bataka.

Meso fino omekša, a da se bataci ne raspadnu. I što je najvažnije meso je na kosti što daje poseban okus paprikašu.

FOTO: Natin pjat

METODA

U maloj zdjeli spojiti ružmarin, sol, papar, protisnuti češnjak i maslinovo ulje. Gustom smjesom začina namazati komade piletine i ostaviti ih da malo odstoje.

Narezati luk na sitno.

Sjeckani luk posoliti, dodati slatku crvenu papriku i dinstati na maslinovom ulju na laganoj vatri dok luk ne požuti, 10-15 minuta. Zalijevati luk vodom da ne zagori po potrebi.

U međuvremenu, začinjene komad mesa popeći kratko sa svih strana na tavi. Meso podliti vinom i pustiti da vino ispari. dodati malo temeljca i odložiti sa strane.

Kada je luk gotov, dodati koncentrat rajčice i sok od rajčice, promiješati te nastaviti dinstati još 5 minuta.

Dodati popečene komade mesa s temeljcem i ostatak temeljca, potom posoliti, popapriti, poklopiti i ostaviti da kuha na laganoj vatri dok se ne stvori fini gusti, ali ne ljepljivi umak (oko 30 minuta).  Gustoću dozirati dodavanjem vode.

Pred kraj dodati šljive i lovor i kuhati još 10-ak minuta.

FOTO: Natin pjat

Dobar tek!

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.