Božićno pivo od graška i mariniranog crvenog kupusa islandski je HIT! Biste li ga isprobali?

Autor:

distelAPPArath/Pixabay

Božićno pivo napravljeno od graška i mariniranog crvenog kupusa na Islandu je u predbožićno vrijeme postalo hit među kupcima, a s polica trgovina nestalo je u roku od nekoliko sati.

Božićno pivo Ora (Ora Jolabjor) proizvodi mala pivovara iz Reykjavika, a njegov nastanak nadahnut je islandskom božićnom večerom.

Islandska blagdanska gozba sastoji se od graška i crvenog kupusa koji se poslužuju uz dimljeni janjeći but i karamelizirani krumpir.

Novo pivo s 5,2-postotnim udjelom alkohola, zamisao je Valgeira Valgeirssona, glavnog pivara u RVK Brewingu.

Dobru je reputaciju stekao u proteklih nekoliko godina kada je na tržšte izbacio popularna božićna piva od algi, od debla božićnog drvca, pa čak i sušene ribe. I sam Valgeirsson (41) uz smijeh priznaje da je riblje pivo “bilo u najmanju ruku neobično”.

Ovaj je put glavne sastojke novog piva, grašak i kupus pomiješao sa sladom, hmeljem i klinčićima.

Valgeirssonova pivovara godišnje proizvede tek 50.000 litara piva, što je kap u moru u usporedbi s proizvodnjom međunarodnih pivarskih konglomerata.

Dosad je proizveo 6000 litara svoje najnovije ‘izmišljotine’, koja je potom online prodana islandskoj državnoj tvrtki za proizvodnju piva Vinbudin.

Prva serija od 6000 limenki rasprodana je u roku od nekoliko sati, a nedugo nakon toga prodano ih je još 18.000.

Valgeirsson kaže da je kombinacija graška i kupusa simbolična za Islanđane jer tradicija kombiniranja dvaju priloga na Božić datira još iz vremena kad se zimi teško dolazilo do svježih namirnica.

“Iznenadio me jako dobar okus ovog piva”, rekao je Hedinn Unnsteinsson, 51-godišnji savjetnik u vladi, a njegov kolega Niels Bjarki Finsen usporedio ga je s engleskim gorkim pivom, kazavši da je ugodno iznenađen jer je očekivao da će se više osjećati okus povrća.

Dodao je da u narednim godinama očekuje još neobičnih okusa iz Valgeirssonove pivovare te uz smijeh kazao kako se sljedeće godine nada “pivu od jetre bakalara”.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.