Istarski Novigrad pokrenuo je projekt valorizacije ribarske tradicije i poticanja veće konzumacije ribe i drugih delicija iz mora, a Uprava za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede za taj je projekt već osigurala i odobrila nepovratna sredstava iz europskih fondova
Novigrad se oduvijek spominje kao malo ribarsko mjesto na zapadnoj obali Istre koje više od pola stoljeća privlači goste iz raznih zemalja. Specifičan šarm grada i njegovih ljudi, očuvana priroda i kilometri privlačnih plaža, ali i gastronomska ponuda aduti su ove destinacije koja je posvećena razvoju te očuvanju svojih vrijednosti. Novi ciljevi Novigrada stoga su postali valorizacija ribarske tradicije i poticanje veće konzumacije ribe i drugih delicija iz mora, a narednih godina provodit će se kroz razne aktivnosti zahvaljujući nepovratnim sredstvima europskih fondova koja dodjeljuje Uprava za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede, na temelju odobrenih natječaja koje od 2019. raspisuje Lokalna akcijska grupa u ribarstvu Pinna Nobilis.
Novigradska turistička zajednica vjeruje da se trend održivog turizma i turistička prepoznatljivost mogu profilirati njegovanjem tradicije, povijesti, odnosno duše grada, na inovativan način, uz primjenu istraživanja, digitalnih tehnologija, izradom brošura sa svjedočanstvima i zaboravljenim receptima, edukativnim videospotovima s jedinstvenim svjedočanstvima i drugim modernim sadržajima, održavanjem radionica za građanstvo i djecu, za one koji bi tradiciju trebali živjeti svakoga dana. Time je usko povezana gastronomska ponuda s kvalitetnim morskim namirnicama koje se ne poslužuju samo u restoranima, već su često hranjiv, zdrav i vrlo ukusan obrok za obiteljskim stolom Novigrađana i njihovh gostiju. Novigrad ima više od 40 restorana, a većina ugostitelja i chefova trude se kako bi se na tanjurima gostiju našla najsvježija riba i morski plodovi iz novigradskog akvatorija, cijeneći sezonske namirnice i ono što se dnevno ulovi u mreže vrijednih novigradskih ribara, kao npr. brancini, orade, kapešante (jakobova kapica), lignje, švoje (list) i druga riba.
Novigrad ima više od 40 restorana, a većina chefova trudi se poslužiti najsvježiju ribu iz novigradskog akvatorija
“Svjesni smo činjenice da je hrana jedan od najbitnijih elemenata za razvoj turizma temeljenog na iskustvima zadovoljnih gostiju, gdje do izražaja dolaze bogatstvo i kvaliteta lokalnih namirnica, zato Novigrad već godinama radi na isticanju prednosti regije u kojoj se nalazi kako bi postao prepoznatljiva gastro destinacija”, kaže direktorica TZ Novigrada Vesna Ferenac. Tome doprinose najbolja ekstra-djevičanska maslinova ulja ovdašnjih maslinara te vrhunska vina novigradskih vinara. Pozitivni rezultati iz godine u godinu pokazuju da se povećava broj gostiju i u predsezoni i u posezoni, a ima i onih koji svoj godišnji odmor usklađuju s gastronomskim događanjima u Novigradu, kao što je Park Food Fest u listopadu.
Komentari