Otok Krk idealna je destinacija za kratki izlet i bijeg od gradskog života, a restoran ‘9 bofora’ u Marini Punat savršen izbor za uživanje u autohtonim jelima krčke tradicije sa zanimljivim suvremenim zaokretom
S krajem godine dolazi i blagdanska groznica. Urbani život postaje naglašeno ubrzan i stresan, osobito kad se nad gradove nadvije tmurno vrijeme. Mnogi tad potraže malo sunca na jugu i upute se na obalu, u posjet kakvoj vikendici ili brodici u marini ili jednostavno da se nauživaju sunca i pogleda na more i brodove koji se zibaju. Otok Krk popularna je destinacija za kratki izlet i bijeg od gradskog života, a kad ste na Krku, svakako vrijedi svratiti u Punat – točnije, u Marinu Punat.
Marina Punat, kao pravi nautički centar, živi 365 dana u godini. Sve su usluge u marini dostupne kroz cijelu godinu pa je tako moguće dobro pojesti u svako doba. Od dvaju restorana uvijek je otvoren barem jedan. Ove zime priliku da zablista dobio je restoran „9 bofora“, nakon što su početkom ljeta proširene kuhinje i terasa, a jelovnik upotpunjen jelima á la carte i otočkim specijalitetima.
Nekadašnja pizzeria, popularna i zbog izvrsnih jela od tjestenine i burgera, uz prošireni je á la carte meni predstavila i jesensko-zimski jelovnik na kojem se nalaze autohtona jela krčke tradicije, ponekad sa zanimljivim suvremenim zaokretom.
Od domaćih jela tu je tradicionalni bakalar na bijelo – namaz od bakalara serviran na tostiranom kruhu, potom lignje „na padelu“ s kuhanim krumpirom i povrćem te hobotnica „na teplo“ s kuhanim krumpirom i maslinovim uljem.
Mlado maslinovo ulje koje se servira uz ova domaća jela iz vlastite je proizvodnje. Čak je 500 stabala u masliniku ponad Marine Punat i oko hotela Kanajt, a voditeljica ugostiteljstva Kristina Mrakovčić skromno kaže da “ovogodišnja berba nije bila loša”. Izvrsno krčko maslinovo ulje nositelj je oznake zaštićenog geografskog porijekla, pa svakako vrijedi kušati mlado ulje iz nove berbe, najbolje s mirisnim svježe pečenim kruščićima.
Uz brojna jela s jelovnika, svakoga dana popularna je i „marenda“ od 12-15 h s jelom dana koje će vam preporučiti konobar. Tjedni jelovnik marendi objavljen je na mrežnim i Facebook stranicama marine, a na njemu se može pronaći intrigantnih otočkih jela poput maneštre s hobotnicom i ječmom, tradicionalne zimske jote s kobasicom, ali i filea oslića u vinu.
Za one koji bi ipak radije pojeli nešto „s nogu“, ove zime u „9 bofora“ pripremili su „Bodulski hot-dog“ – domaću krčku kobasicu obitelji Žužić u tostiranom pecivu, garniranu svježom salatom od kupusa i mrkve, s umakom od senfa i čipsom od luka. Bodulski hot-dog najbolje je zaliti tamnim craft pivom.
Da se na otocima nije uvijek jela samo riba, dokazuje i tradicija proizvodnje krčkog pršuta, pa i čvaraka. Starinsko jelo „palenta zi ucvirki“ evoluirala je u kruh s čvarcima koji tako dobro otvara apetit i paše izvrsno uz kuhano vino. Na zlatnom otoku Krku kuha se, naravno, zlatna krčka žlahtina s cimetom, klinčićima i narančom, a za one sklonije crvenom vinu tu je kuhani cabernet sauvignon Deklić sa začinima.
Što bi bili blagdani bez slastica? Uz miris kuhanog vina, prosinac najčešće miriši i na fritule, pa su i u Marini Punat „frite“ neizostavne u svako doba dana, uz jutarnju kavu, poslijepodnevni čaj ili lončić kuhanog vina. Za nešto konkretniji desert u „9 bofora“ preporučit će vam ručno motane rafiole, a za gurmane tu su raskošne blagdanske palačinke punjene makom, cimetom i bijelom čokoladom.
Bilo da na Krk dolazite poslom, u potrazi za suncem ili zbog rekreacije u prirodi, u Marini Punat odlučni su da s otoka nećete otići gladni. A ako vam vikend nije dovoljan da napunite baterije i kušate sva jela, Punat je dovoljno blizu da se vratite, baš kao i brojni nautičari koji svaki slobodni trenutak provode na moru i Marinu Punat smatraju svojim drugim domom.
Komentari