BOB Nekada hrana siromašnih, danas zvijezda kuhinja ovjenčanih zvjezdicama

Autor:

Brent Hofacker / Alamy / Alamy / Profimedia

Bob spada među najstarije vrste povrća koje su ljudi uzgojili. Iz Azije se proširio na Sredozemlje pa dalje po svijetu.

Jedna je od neizostavnih namirnica Mediteranske kuhinje, a u Dalmaciji se tradicionalno priprema s artičokama, no i kao prilog – kratko kuhan pa začinjen s par kapi maslinovog ulja i češnjakom.

Iako je dugo bio hrana najsiromašnijih, a koristio se i kao stočna hrana, danas je bob na cijeni. Kuhari ga vole zbog njegove vibrantne zelene boje i blago slatkastog okusa, a svi oni koji paze na prehranu zbog nutritivne vrijednosti i dobrobiti za zdravlje.

Zdravstvene prednosti boba

Ova mahunarka obiluje proteinima i vlaknima, sadrži folnu kiselinu, željezo, mangan, bakar i druge važne minerale. Odličan je izvor vitamina B skupine, posebice vitamina B1 i B2. Sadrži omega-6 i u nešto manjoj mjeri omega-3 masne kiseline. Fitonutrijenti iz boba imaju jak antioksidativni učinak.

Čuva kardiovaskularno zdravlje, spušta visoki krvni tlak zahvaljujući kaliju i magneziju, jača imunitet, pomaže kod anemije. Trebale bi ga jesti žene koje planiraju trudnoću i same trudnice jer obiluje folnom kiselinom koja je esencijalna za zdravi razvoj ploda.

U studiji provedenoj na Sveučilištu Helsinki i objavljenoj u časopisu British Journal of Nutrition, dokazano je da djelomična zamjena crvenog i prerađenog mesa hranom na bazi graška i boba osigurava adekvatan unos aminokiselina u prehrani i nema štetnog učinka na metabolizam kostiju. Štoviše, zahvaljujući manganu i bakru koje bob sadrži, konzumacija ove namirnice jača kosti.

S obzirom na to da je riječ o niskokaloričnoj namirnici bogatoj proteinima, bob je odličan izbor za sve one koji pokušavaju smršavjeti.

Samo ga  skuhajte

Želite li ga dodati u svoju prehranu, učinite to na najjednostavniji način jer je bob upravo tako pripremljen najukusniji.

Mladi bob kratko skuhajte u posoljenoj vodi ili na pari, začinite maslinovim uljem i s par kapi limunovog soka i jedite kao prilog mesu ili jajima. Možete ga jesti i na salatu ili pasirati pa od njega napraviti pesto za tjesteninu gustu juhu.

Mladi bob je najslađi, no u vrijeme kada nije dostupan (sezona mu je od kraja travnja do kraja lipnja), odličan je i onaj zaleđeni.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.