Ludbreški hren najmlađi je u kategoriji zaštićenih proizvoda na području Varaždinske županije te je, uz Varaždinsko bučino ulje, postao nezaobilazan u ponudi tradicijske gastronomije koju možete istražiti u restoranima i objektima s oznakom ‘Okusi varaždinskoga kraja’
Zahvaljujući sačuvanoj tradiciji pripremanja „dobrih starih“ domaćih jela, varaždinski kraj skriva pravo bogatstvo okusa, tradiciju vrhunskog blagovanja i nezaboravnih gurmanskih doživljaja. Ovdje se oduvijek dobro jelo i pilo, a tako je nesumnjivo i danas. Šarm kuhinje varaždinskoga kraja bio je i ostao u pripremi koja čuva okus i vrhunske vrijednosti domaće namirnice uzgojene marljivim težačkim rukama. Osobitost su svakako i domaće, danas s potvrdom izvornosti ili pak zaštićene, ovdašnje namirnice i proizvodi: Varaždinsko zelje, Varaždinsko bučino ulje, Varaždinski klipič, Ludbreški hren…
Upravo je Ludbreški hren najmlađi u kategoriji zaštićenih proizvoda na području Varaždinske županije, ali njegova proizvodnja na ovom području ima dugu tradiciju. Prvenstveno se koristi za ljudsku prehranu, a tijekom povijesti pripremao se na različite načine.
U hrvatskim domovima često pripreman u sklopu bogatih blagdanskih trpeza, ovaj vrhunski proizvod postao je nezaobilazan u ponudi tradicijske gastronomije Varaždinske županije. Uz ostale zaštićene proizvode ovoga kraja nalazi se u svakodnevnoj ponudi ovdašnjih jela, uz bok Varaždinskom bučinom ulju koje već tradicionalno slovi kao glavni sastojak salata.
Sve te raznovrsne okuse autohtonih jela varaždinskoga kraja istražite u odabranim objektima koje resi oznaka standarda „Okusi varaždinskoga kraja“. Restorani su to u kojima tijekom cijele godine imate priliku probati najmanje dva jela s popisa gastronomske baštine Varaždinske županije, čime garantiraju i pružaju istinski doživljaj lokalnih jela, pića i domaćih tradicijskih proizvoda.
Komentari