BLAGDANI UZ VEGANSKE SPECIJALITETE: ‘Mlinci začinjeni soja sosom, bučinim i maslinovim uljem istog su okusa kao mlinci s puricom’

Autor:

07.12.2021., Zagreb - Veganska hrana. Chef Neven Milic.

Photo Sasa ZinajaNFoto

Saša Zinaja/NFOTO

Chef Neven Milić i Prijatelji životinja za Gastro & Wine su pripremili slasne veganske delicije i tradicionalna hrvatska jela na veganski način i otkrili kako i sarma bez mesa, ražnjići od sejtana, pohani sejtan s blitvom i krumpirom kao i vegansko lisnato tijesto, muffini i mađarica mogu imati originalni ‘šmek’

Veganstvo više nije stvar egzotike. S namirnicama biljnog porijekla pripremaju se tradicionalna jela koja izgledom i okusom pristaju uz svaki blagdanski stol i nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Uz žitarice, voće i povrće, gljive, mahunarke, orašaste plodove, sjemenke, maslinovo i bučino ulje, svako jelo može se „veganizirati“ i pripremiti bez mesa, jaja, mlijeka ili meda. Raznovrsnost tih namirnica obogaćuje vegansku prehranu nutrijentima, a priprema je jednostavna i brza. U veganskoj hrani danas svatko može naći nešto za sebe i pritom se, neovisno o svom načinu prehrane, ne mora odreći arome na kakvu je navikao.

Chef Neven Milić i Prijatelji životinja za Gastro & Wine pripremili su slasne veganske delicije i tradicionalna hrvatska jela na veganski način. Na stolu su se tako našli: sarma bez mesa, ražnjići od sejtana s mlincima, pohani sejtan s blitvom i krumpirom, sejtan-odresci u umaku od šampinjona s blanširanim mahunama i pireom od krumpira, „pinwheel“ sendviči, vegansko lisnato tijesto, muffini i mađarica.

Chef Neven Milić, vlasnik veganskog cateringa, kaže da uživa u svom poslu jer njegova mala veganska radnja pomaže u promociji veganstva i nudi hranu koja se teksturom ne razlikuje od klasičnih jela. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

Chef Milić, vlasnik veganskog cateringa, kaže da uživa u svom poslu jer njegova mala veganska radnja, puna entuzijasta, pomaže u promociji veganstva i nudi hranu koja se svojom teksturom ne razlikuje od klasičnih jela. “Naša je sarma napravljena od kiselog kupusa, sojinih ljuspica, heljde, riže, luka i začina. Ima potpuno isti ‘šmek’ kao svaka druga sarma i jednako se kuha. Kada je riječ o pohanom sejtanu, on je punjen kremom od sušenih rajčica i dimljenog tofua i adekvatna je zamjena zagrebačkom odresku. Razlike u okusu između naše i klasične mađarice nema, osim što smo za nju koristili sojino mlijeko, margarin umjesto maslaca i kore bez jaja. Trokuti od lisnatog tijesta punjeni su tofu sirom u kojem se nalaze limun, sojino mlijeko i mrvica češnjaka. Od lisnatog tijesta napravljeni su i pizza rollsi, s dodatkom rajčice i veganskim sirom. U pinwheel sendvičima nalaze se tofu krem sir, crvena paprika i svježi mladi špinat, a sve je zarolano u tortilju. U krumpiru su samo sojino mlijeko, maslinovo ulje i sol. Mlinci su začinjeni soja sosom, bućinim i maslinovim uljem i istog su okusa kao mlinci s puricom. Muffini su napravljeni od brašna bez glutena, kakaa, banana, kokosova ulja, biljnog mlijeka, sode bikarbone, praška za pecivo, vanilije i sjeckane čokolade. U umaku od šampinjona nalazi se celer, a grilani sejtan-odresci mogu nadomjestiti svako meso. Sve se namirnice životinjskog porijekla mogu zamijeniti namirnicama biljnog porijekla i veganska jela ne moraju oskudijevati u tradicionalnim okusima, dok su istovremeno bez kolesterola i štetnih masnoća. Slično se način mogu raditi i punjene paprike, pljeskavice, razne pečenke i francuska salata”, objasnio je Milić.

‘Naša je sarma napravljena od kiselog kupusa, sojinih ljuspica, heljde, riže, luka i začina. Ima potpuno isti ‘šmek’ kao svaka druga’, kaže chef Neven Milić

Isto tako, tradicionalne deserte poput orahnjače i makovnjače lako je pripremiti bez jaja i mlijeka od životinja. “Biljnih mlijeka ima u raznim okusima i različite gustoće – od badema, riže, kokosa, vanilije, čokolade, lješnjaka, indijskih oraščića ili oraha. Koriste se u receptima kao što bi se koristilo i kravlje mlijeko, a odlična su i za doručak uz žitarice ili müslije te za kakao, kavu, smoothieje i frapee. U kolačima je često neizostavna namirnica šlag koji se može napraviti od kokosova mlijeka i šećera te vode od kuhanog slanutka, graha, graška i drugih mahunarki, primjerice, aquafabe koja je odličan izbor za tortu ‘ledeni vjetar’. Svileni tofu je zbog svoje kremaste teksture idealan za izradu kolača, krema, sladoleda i nadjeva za razne deserte poput cheesecakea ili tiramisua.”

U Hrvatskoj sve više raste zanimanje za slasna jela bez mesa, jaja i meda, a koja čuvaju naše zdravlje, vitku liniju i vedar duh. Bogata veganska prehrana pravo je otkriće i užitak za nepce, ona potiče kreativnost i originalnost u pripremi raznovrsnih delicija koje su nutritivno bogate i lagane za želudac, rekla je za Gastro & Wine Emanuela Poturica iz Prijatelja životinja. “Jaja u kajgani mogu se zamijeniti svježim tofuom i crnom soli ili kurkumom, a delikatesni pivski kvasac odličan je dodatak svim jelima kojima se želi dodati okus slankastoga sira. Za pripremu palačinki, kolača i torti, jaja se mogu zamijeniti fino mljevenim lanenim sjemenkama pomiješanima s vodom, biljnim uljem, maslacem od kikirikija ili sezama, a maslac se može zamijeniti biljnim maslacem, margarinom, uljem ili kokosovom masti bez mirisa. Majoneza bez jaja može se napraviti od sojina mlijeka i ulja.”

FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

Dovoljno je samo probati – uz malo volje i truda za isti novac možete jesti ukusnu hranu, a bit ćete veseliji i zadovoljniji jer štitite okoliš i životinje, ističe chef Milić, koji je vegan već dvanaest godina, te dodaje: “Kada je o medu riječ, on se može zamijeniti ječmenim, kukuruznim ili rižinim sladom i javorovim, datuljinim ili agavinim sirupom koji daju slatkasti okus. Želatina u pekmezima i džemovima jednostavno se zamijeni pektinom ili agar-agarom. Veganski sladoled može se napraviti kod kuće od smrznutih banana, biljnog jogurta, kakaa ili rastopljene čokolade za kuhanje, biljnih proteina poput onog od graška, riže ili soje s raznim smrznutim voćem. Kombinacija ima zaista mnogo, ovisno o ukusu. Postoji mnogo čokolada, keksa i slatkiša koji ne sadrže mlijeko ili druge sastojke životinjskog porijekla te su dostupni u svim trgovinama, a većinu možemo napraviti i sami uz malo truda i volje.”

Članice udruge Prijatelji životinja Lorena Herceg, Mirna Ukraičnik i Emanuela Poturica sa chefom Nevenom Milićem promoviraju vegansku kuhinju. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

I za one koji vole kuhati, pohati i peći postoji vrlo jednostavno rješenje. “Uz smjesu brašna i vode ili biljnog vrhnja od soje, zobi, riže i kokosa, pohati se mogu medaljoni i odresci od soje, sejtan, tofu, gljive, kao i povrće – tikvice, patlidžan i cvjetača. Sojine ljuspice savršena su zamjena i u lazanjama, popečcima i bureku. Seitan u komadu može se pripremiti u pećnici kao pečenje. Veganske kobasice, salame, burgere i paštete moguće je napraviti u vlastitoj kuhinji od zobenih pahuljica i drugih žitarica, mahunarki i povrća, biljne masnoće, raznih začina i brašna. U veganskim burgerima i popečcima jaja se mogu zamijeniti kuhanim krumpirom ili batatom, pomiješanima s malo brašna”, otkriva chef Milić.

‘Bogata veganska prehrana potiče kreativnost u pripremi delicija koje su nutritivno bogate i lagane za želudac’, kaže Emanuela Poturica

Veganska hrana namijenjena je svima, a ne samo veganima, a sve veća potražnja za namirnicama biljnoga porijekla dovela je do povećanja njihove ponude. I za one manje vične štednjaku i kuhači na tržnicama i u trgovinama postoji obilje namirnica i gotovih jela koji privlače svojim bojama, mirisima i okusima. “Osim uobičajenih namirnica biljnoga porijekla, danas se lako mogu naći i razne biljne paštete, salame, kobasice, burgeri, ćevapi, panirani odresci, hrenovke, majoneze bez jaja, pšenično meso (sejtan), sir od soje (tofu), biljna mlijeka, zamjene za jaja i kajganu. Na tržištu su se pojavili i odresci za burgere i drugi proizvodi na bazi proteina graška, koji uz pomoć soka od cikle čak i ‘krvare’ pa teksturom i mirisom iznimno podsjećaju na meso životinja. Svatko danas može naći nešto za sebe u bogatoj ponudi veganskih proizvoda, i to bez odricanja od okusa i aroma na kakve je navikao”, poručili su iz Prijatelja životinja.

U pinwheel sendvičima nalaze se tofu krem sir, crvena paprika i svježi mladi špinat, a sve je zarolano u tortilju, a sarma od sojinih ljuspica i grilani sejtan-odresci mogu nadomjestiti svako meso. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.