BIRAJTE NAJBOLJE Otkrivamo vam kako prepoznati domaću rajčicu

Autor:

Pixabay

Domaća rajčica neusporediva je okusom i nutritivnim svojstvima s onom uvoznom koja nam se nudi u supermarketima i na tržnicama.

No, kvalitetnu rajčicu treba znati prepoznati, a to ćete uspjeti, obratite li pozornost na nekoliko stvari.

Rajčice dolaze u raznim bojama, oblicima i veličinama. Od cherry rajčica do volovskog srca, od jarko crvenih do ljubičastih, smeđih, žutih i zelenih. Budući da boja nije napouzdaniji pokazatelj, obratite pažnju na izgled rajčice.

Ako je savršen, bez brazda i nepravilnosti, vjerojatno nije rastao pod otvorenim nebom, u vrtu. Što je “društvo” šarolikije to je veća vjerojatnost da je domaće. Plodovi različite veličine, kvrgavi i nepravilni, ono su što tražite.

Plod koji je spreman za jelo treba biti čvrst, ali pri dodiru ipak malo popustiti. Kada je riječ o domaćim rajčicama, takvi su plodovi u srpnju, odnosno kolovozu kada rajčica u prirodi dozrijeva.

Miris kvalitetne domaće rajčice je opojan, osjeća se u njemu zemlja i biljke uz koje je rasla, a uz plod miriši lišće i peteljka. Listovi žućkasto-smeđe boje ukazuju na to da je nedavno ubran.

Dio na kojem je rajčica otkinuta ne smije biti ni previše mekan ni tvrd, a pod prstom biste trebali osjetiti nabore, a ne pravilnuu “čašicu”.

Po tom dijelu prepoznat ćete zrelu rajačicu, onu koja je iznutra sočna i potpuno razvijena. On ne smije biti zelen.
Pripazite li na ove detalje uživat ćete u ukusnim, domaćim plodovima. Želite li zadržati njihov bogati okus nikako rajčice ne skladištite u hladnjaku.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.