Dražen Biljan, dopredsjednik Nezavisne udruge ugostitelja Zagreba, otkriva da je u njihovoj struci procijepljenost oko 70 posto, a odluku Stožera o radu u zatvorenim prostorima smatra zakašnjelom
Nacionalni stožer donio je odluku da od prvog rujna vlasnici kafića mogu koristiti unutarnji prostor svojih objekata, odnosno da gosti mogu konzumirati piće u unutarnjem prostoru. Svoje mišljenje o toj odluci i je li ona stigla prekasno i općenito o uvjetima rada u pandemijsko vrijeme, o dobrim, ali i lošim potezima Vlade za zagrebačke ugostitelje, razgovarali smo s Draženom Biljanom, dopredsjednikom Nezavisne udruge ugostitelja Grada Zagreba i vlasnikom zagrebačkih caffe barova Egoist.
Komentirajući najnoviju odluku Nacionalnog stožera, Biljan naglašava kako su vlasnici kafića dočekali određenu satisfakciju da smiju raditi, ali još uvijek im nije jasno zašto su restorani prije mogli posluživati hranu u zatvorenim prostorima, ali ne i kafići posluživati pića.
Konačno, nakon punih devet mjeseci caffe barovi u Hrvatskoj mogu raditi u zatvorenim prostorima i to sigurno u ovom trenutku ohrabruje sve naše kolege koje su pretrpjele najveći pritisak s obzirom na to da im je bilo onemogućeno normalno raditi. Reakcija je svakako zakašnjela, pogotovo za ugostitelje čiji objekti nemaju terasu, i predstoji još puno borbe, poglavito za sekciju caffe barova, rekao je Dražen Biljan u razgovoru za
Zagreb News.
Još uvijek nemamo odgovore zašto su restorani mogli raditi u zatvorenim prostorima, a kafići nisu. Predstoji nam još puno borbe da bismo mogli reći da smo u potpunosti zadovoljni našom pozicijom, dodao je.
S odmakom određenog razdoblja Biljan je poručio da stvarne brojke i posljedice pandemije po ugostiteljski sektor nisu ni malo bezazlene i bit će potreban dug put ka oporavku, a jedini način oporavka vidi u poreznom rasterećenju i moli Vladu za razgovor.
Ugostiteljski sektor je devastiran. U ovu godinu smo ušli s više od 1100 trajno zatvorenih tvrtki ili obrta, a više od deset tisuća djelatnika otišlo je iz ugostiteljstva. Trenutni pad prometa nam je isti kao i lani, a iznosi 55 posto za sekciju caffe barova, rekao je Biljan i dodao kako pokušavaju razgovarati s Vladom u cilju pronalaska zajedničkog rješenja.
Visoki troškovi doveli su nas na rub poslovanja i jedino dugoročno rješenje je smanjenje poreznog opterećenja, naglasio je.
Da je vrijeme za potpuno ukidanje mjera Biljan smatra i zbog toga što su se zagrebački ugostitelji među prvima javili za organizirano cijepljenje.
Zagrebački ugostitelji su legalisti, ali moram naglasiti kako smo upravo mi ostvarili procijepljenost u svojoj branši od oko 70 posto, rekao je Biljan i naglasio kako država ne bi smjela uvjetovati cijepljenje, već tu odluku ostaviti na odabir svakog pojedinca.
Zagrebački ugostitelji su se pokazali kao socijalno osjetljivi i prvi su se organizirano stavili na raspolaganje stradalima na Banovini, gdje smo im pripremali obroke i okrepu. Također smo prvi koji smo pripomogli našem zdravstvenom sustavu u vidu organiziranja šatora i pripremanja obroka za zagrebačke liječnike i građane, poručio je Biljan, naglasivši kako su time pokazali da u najtežim trenucima ne misle samo na sebe.
Još uvijek čekamo službeni sastanak, ali kroz vlastiti primjer mogu potvrditi da je gradonačelnik pokazao da nam želi biti partner u rješavanju problema, što u ovim izazovnim vremenima daje nadu, rekao je Biljan.
Konkretno, baš u vrijeme dolaska Tomislava Tomaševića na vlast dolazi nam dopis da moramo maknuti terase s javnih površina na tržnici Jarun u roku osam dana zbog predstojećih radova na vrelovodu. Ogorčeni tim dopisom, s još troje kolega šaljem dopis novoj gradskoj vlasti i zamolbu za razumijevanje i da probaju to prolongirati dok prođe Europsko prvenstvo u nogometu. Reakcija gradonačelnika Tomaševića je uslijedila već drugog jutra. Poručio je da je on tu da nam pomogne i odlučeno je da se radovi pomaknu nakon što završi EP, prisjeća se Biljan i kroz svoj primjer pokazuje kako je Tomašević pokazao da ima sluha za ugostitelje.
Nova gradska vlast na čelu s Tomaševićem je stupila na dužnost u ponedjeljak, a već smo u utorak imali rješenje za naš problem, prisjetio se Biljan i poručio kako žele partnerski odnos s čelnim ljudima Zagreba.
Unatoč iznimno teškom razdoblju, Biljan kao jedan od osnivača Nezavisne udruge ugostitelja napominje kako zagrebačkim ugostiteljima ne nedostaje optimizma i Zagreb postaje europska metropola s novim trendovima u ugostiteljstvu.
Zagrebački ugostitelji nisu izgubili nadu, a to pokazuje i činjenica da ugostiteljstvo u Zagrebu poprima neke nove trendove, otvaraju se novi tipovi restorana i sve to doprinosi da glavni grad postaje metropola, sve bliža onim europskim u gastronomskom i ugostiteljskom smislu, zaključio je Biljan.
Kada je riječ o turističkim pokazateljima u Zagrebu, Biljan ističe da su oni ove godine bolji od prošle, ali gledajući cijelu sliku, zagrebački ugostitelji nemaju pretjeranu korist od velikog broja noćenja.
U turističkom smislu su pokazatelji ovog ljeta nešto bolji za Zagreb, ali moramo znati da direktnu prednost od dolaska stranih turista imaju eventualno lokali u centru Zagreba, a to ne može biti pravi pokazatelj s obzirom na to da naši kolege iz rubnih dijelova grada ili zagrebačkih kvartova ne osjete nikakav efekt, rekao je Biljan i dodao kako je domaći stalni gost, najbolji gost.
Komentari