BIJELI TARTUF Počeo je lov na istarsko gastronomsko blago iz Motovunske šume

Autor:

13.09.2024., Istra - Berba Tartufa. Darko Muzica, predsjednik Udruge tartufara Istre.

Photo Sasa ZinajaNFoto

Darko Muzica na čelu je Udruge tartufara 'Istra' koja u suradnji s Istarskom županijom radi na očuvanju Motovunske šume. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

Članovi Udruge tartufara ‘Istra’, ali i ostali tartufari ovih su dana zaposleni jer je počela sezona istarskog bijelog tartufa na čijem se brendiranju i zaštiti ozbiljno radi, uz značajnu podršku Istarske županije pred kojom je sada i zadaća očuvanja Motovunske šume kao staništa tartufa

Bijeli tartuf jedan je od zaštitnih znakova Istre, a među turistima je i najtraženiji proizvod kada je u pitanju gastronomska ponuda naše najrazvijenije turističke regije. Dolina rijeke Mirne, Motovunska šuma kao i druge šume u okolici Motovuna i Buzeta ovih su dana pune lovaca na bijele tartufe jer je krajem kolovoza i početkom rujna i službeno počela sezona lova na bijeli tartuf. Iako je u prošlosti situacija oko lova na tartufe bila dosta nedorečena i odnos tartufara i države nije bio riješen na najbolji mogući način, u proteklih desetak godina situacija se značajno poboljšala. Jedan od razloga za to bilo je i osnivanje Udruge tartufara “Istra”, na čijem je čelu Darko Muzica. Po njegovim riječima, u Istri trenutno ima oko 1000 tartufara, od kojih su neki stalni, a dio je privremenih tartufara. Udruga broji oko 300 tartufara, ali se očekuje da bi ta brojka u bliskoj budućnosti mogla i narasti jer ima dosta zahtjeva za članstvom u udruzi. Članovi Udruge tartufara “Istra”, ali i ostali tartufari ovih su dana zaposleni jer je počela sezona bijelog tartufa. Darko Muzica kaže da je sezona ove godine krenula nešto kasnije jer je zbog velikih vrućina tlo vrlo tvrdo i suho, što ne odgovara tartufarima.

Moderna istarska kuhinja danas je nezamisliva bez jela s dodatkom tartufa, a Darko Muzica na svom je imanju prezentirao kako se tartuf upotrebljava u svakoj prilici. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

”Ove godine imali smo tri toplinska vala, a za tartufe znamo da je najbolja klima ona kad je normalna prosječna. To je rezultiralo malim kašnjenjem početka sezone, ali situacija još uvijek nije zabrinjavajuća. Kako sada stvari stoje, ako ne bude velikih poplava ili nekih klimatskih ekstrema, sezona bi trebala biti relativno normalna. To znači da ne očekujemo vrhunsku sezonu, s obzirom na to kakvi su bili klimatski uvjeti, ali se nadamo prosječnoj sezoni”, kaže Darko Muzica i dodaje da to ima li tartufa više ili manje ne utječe toliko na cijenu, tako da se može dogoditi da tartufa ima više nego što je to uobičajeno, a da njihova cijena bude visoka, a može se dogoditi i situacija da tartufa bude malo, ali i da im cijena bude niža.

“Mi nismo ti koji diktiraju cijenu bijelog tartufa i baš smo iz tog razloga pokrenuli proces brendiranja i zaštite geografskog podrijetla istarskog bijelog tartufa kako bismo donekle zaštitili i njegovu cijenu. Inače, istarski bijeli tartuf je specifičan jer ima intenzivniji miris i trajniji je i kompaktniji od ostalih bijelih tartufa te su i to razlozi zbog kojih smo krenuli s njegovom zaštitom. U tome imamo podršku i države i županije i na tome smo im zahvalni. U početnim godinama rada udruge imali smo veliki otpor iz Hrvatskih šuma, ali kada su vidjeli da se samo zalažemo za dobrobit i šuma i tartufa i nas, a posredno i njih, onda se priča okrenula i sada imamo dobru suradnju. Imamo i potporu Istarske županije i njihovih službi jer bez njih isto tako ne bismo mogli uspješno raditi. Tako da mogu reći kako stvari polako dolaze na svoje mjesto. Problema ima i uvijek će ih biti, ali one najvažnije smo većinom uspjeli riješiti”, zaključio je predsjednik Udruge tartufara “Istra” Darko Muzica.

‘Istarski bijeli tartuf je najprepoznatljiviji gastro brend Istarske županije i to moramo znati valorizirati’, poručio je i Ezio Pinzan iz Istarske županije. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

Istarska županija već niz godina podržava rad lokalnih tartufara, a Ezio Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo, kaže da je pred njima sada zadaća očuvanja Motovunske šume kako se ne bi ugrozila staništa bijelog tartufa.

“Naša je obveza to stanište očuvati jer je poznato da se bijeli tartuf ne može uzgajati, već se samo može sakupljati i to je možda i njegova najvažnija karakteristika. Istarski bijeli tartuf je najprepoznatljiviji gastro brend Istarske županije i to moramo znati valorizirati. Budući da je donesena nova uredba koja predviđa obnovu prirodnih staništa na području cijele Europske unije, mi ćemo s tim sredstvima pokušati obnoviti staro korito rijeke Mirne jer će tako Motovunska šuma ponovno dobiti prirodni dotok hranjivih tvari putem rijeke Mirne i vjerujemo da će to biti vrlo važan element u očuvanju istarskog bijelog tartufa”, rekao je Pinzan.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.