ČAROLIJE ZA NEPCE Inspirativni recepti za bogati blagdanski stol

Autor:

Podravka PROMO

Želite li zadiviti obitelj i prijatelje prilikom blagdanskih okupljanja, zavirite u neke od 5000 recepata na najomiljenijoj kulinarskoj stranici u Hrvatskoj gdje se možete osloniti i na Coolie, AI kulinarsku pomoćnicu, koja će vam pomoći u odabiru jela i sastojaka te dati vrlo korisne savjete

Blagdanski kuglof iznenađenja s bijelom čokoladom i pistacijama

Sastojci

Za tamni biskvit:

100 g kakaa u prahu

200 ml kipuće vode

100 g kiselog vrhnja

225 g maslaca

200 g šećera

4 velika jaja

200 g Glatkog brašna Podravka

½ vrećice Dolcela Praška za pecivo

prstohvat soli

Za svijetli biskvit:

250 g maslaca

150 g šećera

2 Dolcela Vanilin šećera

3 žlice ulja

3 jaja

200 g grčkog jogurta

250 g Glatkog brašna Podravka

½ vrećice Dolcela Praška za pecivo

prstohvat soli

Za ukrašavanje:

150 g bijele čokolade

3 žlice slatkog vrhnja

30 g sjeckanih neslanih pistacija

zrna nara

Savjet

Važno je da dobro tempirate zamrzavanje prije pripreme svijetle smjese, zvjezdice ne smiju biti potpuno zamrznute jer se u tom slučaju kolač neće dobro ispeći, sat vremena u zamrzivaču je optimalno

Priprema

Za tamni biskvit, kalup za kuglof promjera oko 24 cm premažite maslacem i posipajte ga krušnim mrvicama, otresite višak mrvica i ostavite ga sa stane. U zdjeli izmiješajte kakao prah i kipuću vodu kako bi dobili gustu pastu. Ostavite sa strane da se malo ohladi pa umiješajte i kiselo vrhnje.

U zdjelu miksera stavite omekšali maslac i miksajte ga dok ne postane pjenast. Dodajte šećer i nastavite sve miksati dok se sastojci ne povežu u glatku smjesu. Umiješajte jedno po jedno jaje, a nakon svakoga dobro sve izmiksajte da se sastojci povežu. Brašno pomiješajte sa praškom za pecivo i prstohvatom soli pa umiješajte sve u smjesu od maslaca i jaja. Miješajte toliko dugo da se svi sastojci dobro povežu, ali nemojte pretjerivati s miješanjem.

Na kraju u smjesu umiješajte mješavinu kakaa i kiselog vrhnja koju ste pripremili na početku. Još jednom dobro sve promiješajte, a zatim prebacite u pripremljeni kalup za kuglof. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 40 minuta ili dok ne položi test čačkalicom.

Pečeni kolač izvadite iz pećnice i ostavite petnaestak minuta u kalupu kako bi se ohladio. Nakon toga ga pažljivo preokrenite na tanjur i izvadite iz kalupa. Kada se kolač potpuno ohladi narežite ga na kriške.

Svaku krišku zatim oblikujte u zvjezdicu pomoću modlice za keske. Zvjezdice složite na pladanj ili tanjur točno na mjesto gdje je bila kriška iz koje ste ga izrezali. Važno je da budu na svom mjestu kako bi ih mogli što bolje kasnije složiti u kuglof. Narezane zvjezdice stavite u zamrzivač na sat vremena.

Za svijetli biskvit, kalup za kuglof promjera oko 24 cm premažite maslacem i posipajte ga krušnim mrvicama, otresite višak mrvica i ostavite ga sa stane. U zdjelu miksera stavite maslac sobne temperature pa ga miksajte dok ne postane kremast. Dodajte šećer i vanilin šećer pa nastavite miksati dok se sve ne poveže u glatku i pjenastu smjesu.
Dodajte ulje i nastavite miksati. Dodajte jedno po jedno jaje i nakon svakoga dobro sve izmiksajte da se sastojci povežu. U drugoj posudi izmiješajte brašno s praškom za pecivo i prstohvatom soli. Naizmjence dodavajte brašno i grčki jogurt u smjesu od maslaca dok sve ne potrošite. Polovicu smjese rasporedite na dno pripremljenog kalupa za kuglof.

Izvadite sada zvjezdice iz zamrzivača i pažljivo ih složite na svijetlu smjesu. Pazite da ih gusto složite i da ne ostavljate mjesta između njih kako bi dobili lijep presjek u konačnici. Kada složite sve zvjezdice u kalup prelijte ih preostalom svjetlom smjesom, dobro sve poravnajte žlicom i malo protresite kalup kako bi se smjesa pravilno rasporedila.

Pecite kolač u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 45 minuta ili dok test čačkalicom ne pokaže da je gotovo. Pečeni kolač izvadite iz pećnice, hladite ga petnaestak minuta u kalupu, a zatim ga pažljivo preokrenite na rešetku i izvadite iz kalupa.

Za ukrašavanje, bijelu čokoladu nasjeckajte i stavite je u vatrostalnu posudu. Dodajte slatko vrhnje pa sve otopite nad parom.

Posluživanje

Kuglof ostavite da se potpuno ohladi pa ga prelijte bijelom čokoladom, pospite sjeckanim pistacijama, zrncima nara i poslužite.

Podravka PROMO

 

Blagdansko pečenje i zanimljiva cvjetača

Sastojci za 8 osoba

1 komad karea s kostima (oko 2 kg)

3 luka

1 žlica Vegete

Vegeta Maestro crni papar

1/4 žličice Vegeta Maestro ružmarina

1/2 žličice Vegeta Maestro majčine dušice

2 žlice maslinova ulja

Za prilog:

1 srednja cvjetača

4 – 6 češnja češnjaka

2 žličice Vegete

2 – 3 prstohvata Vegeta Maestro crnog papra

2 žlice maslaca

Priprema

Vaše pečenje s rebrima trebalo bi imati lijep sloj masti na vrhu. Osušite ga papirnatim ubrusom. Stavite ravnu rešetku za pečenje u posudu za pečenje dovoljno veliku da stane pečenje. Luk krupno narezan rasporedite po rešetki i okolo (ako nemate rešetku za pečenje, stavite meso izravno na luk).Položite meso u tavu i premažite maslinovim uljem. Zatim ga pospite Vegetom, obilno svježe mljevenim crnim paprom, ružmarinom i majčinom dušicom. Rukama utrljajte začine u pečenje. Prekrijte plastičnom folijom i ostavite marinirati preko noći (najmanje osam sati) u hladnjaku.

Izvadite pečenje iz hladnjaka najmanje dva sata prije vremena pečenja kako bi se zagrijalo na sobnu temperaturu. Zagrijte pećnicu na 200 °C i stavite peći meso. Nakon 30 minuta u pećnici podlijte vodom (200 ml). Nakon 30 minuta okrenite da porumeni s druge strane. Temperaturu pećnice smanjite na 180 °C (nakon 1 sat pečenja) i pecite još 60 – 90 minuta. Podlijte vodom da vam se posuda ne osuši. Vrh možete prekriti folijom da se ne zapeče previše.

Za pire od cvjetače, cvjetaču natrgajte na cvjetiće, dodajte joj češnjak, Vegetu, papar i zalijte vodom. Kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta, odnosno toliko da cvjetača omekša.

Procijedite i zajedno s češnjakom usitnite štapnim mikserom da dobijete pire. Dodajte maslac, po potrebi još posolite i popaprite.

Posluživanje

Procijedite sok od pečenja i poslužite uz pečenje.

Savjet

Kad je pečeno, stavite pečenje na dasku za rezanje i lagano prekrijte komadom aluminijske folije te ostavite od 15 do 20 minuta

Savjet

Nadjev ćete obogatiti ako mu dodate 2 žlice grubo nasjeckanih oraha

Podravka PROMO

Pureća rolada s aromatičnim nadjevom

Sastojci za 4 osobe

1 kg purećeg filea u komadu

sol

½ žlice Vegete

Vegeta Maestro crni papar

Vegeta Maestro ružmarin

2 žlice ulja

80 g luka

2 češnja češnjaka

4 ploške tosta (ili kruha

4 suhe šljive

2 žlice sira ribanca

nekoliko žlica mlijeka

300 ml jabučnog soka

1 žličica Dolcela Gussnela

Za prilog:

3 žlice maslinova ulja

sol

Vegeta Maestro crni papar

½ žličice naribane limunove korice

½ žličice Vegeta Maestro dimljene paprike

3 srednje tikvice

2 – 3 žlice parmezana

očišćeni nar

Priprema

Zarežite pureći file tako da ga rastvorite i dobijete velik odrezak. Odrezak prekrijte prozirnom folijom i lagano potucite da dobijete podjednaku debljinu. Jednu stranu lagano posolite pa okrenite. Pospite Vegetom, svježe mljevenim crnim paprom i s malo ružmarina.

Na zagrijano ulje stavite sitno narezani luk i popecite do zlatne boje. Dodajte protisnuti češnjak, tost narezan na kockice, narezane suhe šljive, sir i malo mlijeka. Promiješajte da se smjesa poveže i maknite s vatre. Ako je potrebno, šljive prethodno namočite u toploj vodi.

Dobiveni nadjev rasporedite po mesu i savijte roladu. Učvrstite je kuhinjskim koncem. Popecite je sa svih strana na tavi s malo ulja. Podlijte jabučnim sokom i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C dok ne dobije rumenu boju (oko 1 sat). Povremeno je podlijte sokom od pečenja i okrenite.

Umak od pečenja procijedite i zgusnite škrobnim brašnom.

Pripremite prilog od tikvica gratiniranih parmezanom. U maloj posudici pomiješate maslinovo ulje, sol, papar, limunovu koricu i dimljenu papriku. Tikvice narezane na četvrtine prelijte aromatiziranim maslinovim uljem pa ih uvaljajte u parmezan. Pecite 10 – 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C.

Posluživanje

Pureću roladu narežite, prelijte umakom od pečenja i poslužite s tikvicama. Ukrasite posuto zrnima očišćenog nara.

Podravka PROMO

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.