Džem od šljiva mnogima je omiljen voćni namaz. Neizostavni je sastojak doručka – uz šalicu čaja ili kave, namazan na kruh s maslacem. Također, savršen je dodatak palačinkama, osobito pomiješate li ga sa svježim sirom ili punomasnim kiselim vrhnjem.
Domaći džem od šljiva možete dodati jogurtu i dobit ćete zdravi voćni jogurt, zobenoj kaši ili pudingu od chia sjemenki. Ili ga jednostavno zagrabiti na žlicu i pojesti kada vas uhvati želja za slatkim.
Kako bi u šljivama mogli uživati cijelu godinu, sada je pravo vrijeme da djelujete. Šljive su zrele i slatke, spremne da postanu slasni džem. U nastavku vam donosimo recept za pečeni džem od šljiva. Kako mu i ime kaže – njega ne kuhate na štednjaku, već pečete u pećnici.
Sastojci:
-2 kg šljiva
-200 g šećera (može i manje)
-0,5 dcl ruma
-1 dcl crnog vina
-mahuna vanilije
-tonka začin
Postupak:
Šljive operite, osušite, prepolovite i izvadite im koštice. Dio šljiva možete dodatno usitniti. Stavite ih u duboki pleh ili posudu za pečenje zapremnine duplo veće od količine šljiva (time ćete spriječiti prskanje). Pospite šljive šećerom, istružite u njih mahunu vanilije, naribajte malo tonke, ulijte crno vino.
Promiješajte da se sastojci prožmu i stavite u pećnicu zagrijanu na 160 Celzijevih stupnjeva, na otprilike dva sata.
Povremeno promiješajte. Za razliku od džema koji kuhate na štednjaku, džem iz pećnice ne treba konstantno miješati. Pola sata prije kraja ulijte rum.
View this post on Instagram
Džem je gotov kada postane gust i poprimi bogatu tamnoljubičastu boju. Prebacite ga u sterilizirane staklenke te ih otvorene ostavite u pećnici jedno desetak minuta na 110 Celzijevih stupnjeva da džem dobije koricu. Potom staklenke s džemom zatvorite, umotajte u kuhinjske krpe ili stolnjak i ostavite da se ohlade. Sada je džem od šljiva spreman za konzumaciju.
Džem od šljiva bez šećera
U ovom slučaju u duboki pleh stavite samo prepolovljene šljive i po želji cimet. Pecite dok šljive ne postanu tamnoljubičaste, odnosno gotovo smeđe. Želite li marmeladu, usitnite ih štapnim mikserom.
Dobar tek!
Komentari