BBQ Weekend: Roštiljanje na dimu i vatri uz jezero, stižu najbolji znalci u Hrvatskoj

Autor:

Salty Business & Arhiva Nekić Trucks

Od 26. do 27. kolovoza u parku jezera Kipišće u Svetoj Nedelji održat će se BBQ Weekend, događanje posvećeno roštiljanju. Ono što je BBQ u Ujedinjenom Kraljevstvu, SAD-u i Kanadi, barbie u Australiji, braai u Južnoj Africi to je roštiljanje u Hrvatskoj i susjednim zemljama.

BBQ je izraz koji podrazumijeva širok spektar različitih metoda kuhanja na vatri i dimu. Cilj ovog događanja je pokazati ljepotu i kompleksnost pripreme hrane na vatri, ali s posebnim fokusom na dim koji doprinosi intenzivnijem i zanimljivijem okusu.

BBQ Weekend je velika želja braće Marina i Josipa Nekića koji su se nakon dugogodišnjih angažmana u ugostiteljstvu odlučili na stvaranje jedinstvenog food truck koncepta koji je do njihove pojave bio u povojima.

“Posebno smo se orijentirali na područje BBQ-a i studiozno pristupili kuhanju na dimu. Imamo vlastitu arhivu drva s kojima smo opskrbljeni jer je nevjerojatan utjecaj drva na okus mesa, konstruirali smo i vlastiti smoker. Nemogući uvjeti rada na teško dostupnim terenima i onima bez dotoka struje i vode, nama nisu nepremostivi, dapače ,upravo je iskonska priroda i ‘divljina’ ono što nas ostavlja bez daha”, izjavili su Marin i Josip Nekić.

Dio Nekićeve ponude su: Trailer Mess, sočan pulled pork dimljen na drvima s coleslaw salatom, Mezetluk BBQ, još jedna varijanta pulled porka, ali s pečenom paprikom i pastom od ljetnih patlidžana, Kopun BLT, tost s dimljenim otkoštenim kopunom, majonezom, kečapom, pancetom i salatom, a neka od jela bit će osvježena pravim ljetnim Rajskim rajčicama lokalno uzgojenim u Svetoj Nedelji. Slasna rebrica radit će se po narudžbi zbog kompleksnosti pripreme, a moguće ih je rezervirati u inbox na Facebooku Nekic Trucksa prije početka BBQ Weekenda.

U subotu 26. kolovoza na BBQ Weekend stiže i Duje Pisac koji priprema najbolje ćevape u cijeloj regiji. Pisac kaže da meso poznaje u dušu i mora biti prvoklasno jer nema šanse da napravite dobar proizvod s lošom sirovinom. Kao protuteža modernijim Nekićevim jelima, Duje će predstaviti čistu klasiku, ali napravljenu majstorski.

Za zainteresirane će se održati i edukativne radionice. U subotu od 17 do 19:30 sati iskusni znalci iz Akademije Kralj žara održat će radionicu na temu pripreme kopuna na vatri i dimu. 

U nedjelju će se održati radionica na temu pripreme peke. Vodit će je kuhar Zlatko Belužić s dugogodišnjim ugostiteljskim iskustvom, a peku će pripremati u posuđu lokalne limarije Sebastijan iz Svete Nedelje utemeljene još 1976. godine. Osim toga, stavit će se i poseban fokus na umake pa gosti moći probati uz svako jelo i niz različitih umaka TABASCO ® Branda.

Za najmlađe tu će biti kreativne radionice crtanja grafita koje će voditi Krešimir Golubić, poznatiji kao Leon GSK s početkom u 17 sati. Za subotnji glazbeni program koji počinje u 18 sati zaduženi su Bosak & The Second Hand Band, a u nedjelju će zasvirati mladi svetonedeljski rock sastav Westsidersi i Grupa Gea.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.