Sočne su, neodoljivo slatke i mirisne, a sezona im upravo počinje. Osim što su ukusne, breskve obiluju hranjivim tvarima i višestruko su dobre za zdravlje. Potiču probavu, čuvaju srce, jačaju imunološki sustav, kožu čine blistavom.
Jedna veća breskva sadrži otprilike 68 kalorija, dva grama vlakana i 1,3 grama proteina. U njoj ima vitamina C, vitamina A i kalija.
Zdravstvene prednosti breskve
Srce i krvne žile
Ekstrakt breskve može pomoći u snižavanju kolesterola i visokog krvnog tlaka. Breskve sadrži kalij koji regulira krvni tlak i tako čuva srce i krvne žile.
Probava
Breskve sadrže topiva i netopiva vlakna. Topiva pomažu stabilizirati šećer u krvi i održavaju razinu kolesterola pod kontrolom. Netopiva pomažu u probavi i sprječavaju zatvor. Konzumacijom kore breskve maksimalno ćete povećati unos vlakana. Čaj i ekstrakt cvjetova breskve također poboljšavaju probavu.
Snižavaju upale u tijelu
Biljni polifenoli i probiotici (žive bakterije) koji se nalaze u breskvama smanjuju upale u organizmu, što za posljedicu ima niži rizik od mnogih kroničnih bolesti, uključujući bolesti srca, dijabetes, rak i Alzheimerovu bolest.
Jačaju imunitet
Breskve sadrže antioksidanse, uključujući vitamin C, polifenole i karotenoide. Antioksidansi saniraju oštećenja nastala na stanicama djelovanjem slobodnih radikala te jačaju imunitet.
Neka su istraživanja također otkrila da ekstrakti koštica breskve mogu ublažiti alergijsku reakciju.
Antikancerogeni učinak
Studija objavljena u časopisu Journal of Nutritional Biochemistry pokazala je da su žene u postmenopauzi koje su jele najmanje dvije do tri breskve dnevno imale niže stope rizika za razvoj određenih vrsta raka dojke.
Oči
Breskve su izvor beta-karotena, crveno-narančastog pigmenta koji se u ljudskom organizmu pretvara u vitamin A, esencijalan za zdravlje očiju.
Koža
Ekstrakt iz koštica breskve ili cvjetova breskve, naneseni na kožu, smanjuju oštećenja nastala UV zračenjem, pomažu koži da zadrži vlažnost i mladolikost.
Breskve su najslađe kada ih rashlađene jedemo na plaži, ali ukusne su i grilane pa servirane s kuglicom sladoleda ili šlagom, u kolaču od prhkog tijesta, jogurtu ili u smoothieju. Možete ih dodati i slanim jelima, primjerice pire od breskve servirati s pečenom svinjetinom ili svježu breskvu narezati i dodati zelenoj salati.
Komentari