BARŠUNASTA KORA I SLATKO MESO Iskoristite dobrobiti najsočnijeg ljetnog voća i uživajte u breskvama

Autor:

Pixabay

Sočne su, neodoljivo slatke i mirisne, a sezona im upravo počinje. Osim što su ukusne, breskve obiluju hranjivim tvarima i višestruko su dobre za zdravlje. Potiču probavu, čuvaju srce, jačaju imunološki sustav, kožu čine blistavom.

Jedna veća breskva sadrži otprilike 68 kalorija, dva grama vlakana i 1,3 grama proteina. U njoj ima vitamina C, vitamina A i kalija.

Zdravstvene prednosti breskve

Srce i krvne žile

Ekstrakt breskve može pomoći u snižavanju kolesterola i visokog krvnog tlaka. Breskve sadrži kalij koji regulira krvni tlak i tako čuva srce i krvne žile.

Probava

Breskve sadrže topiva i netopiva vlakna. Topiva pomažu stabilizirati šećer u krvi i održavaju razinu kolesterola pod kontrolom. Netopiva pomažu u probavi i sprječavaju zatvor. Konzumacijom kore breskve maksimalno ćete povećati unos vlakana. Čaj i ekstrakt cvjetova breskve također poboljšavaju probavu.

Snižavaju upale u tijelu

Biljni polifenoli i probiotici (žive bakterije) koji se nalaze u breskvama smanjuju upale u organizmu, što za posljedicu ima niži rizik od mnogih kroničnih bolesti, uključujući bolesti srca, dijabetes, rak i Alzheimerovu bolest.

Jačaju imunitet

Breskve sadrže antioksidanse, uključujući vitamin C, polifenole i karotenoide. Antioksidansi saniraju oštećenja nastala na stanicama djelovanjem slobodnih radikala te jačaju imunitet.

Neka su istraživanja također otkrila da ekstrakti koštica breskve mogu ublažiti alergijsku reakciju.

Antikancerogeni učinak

Studija objavljena u časopisu Journal of Nutritional Biochemistry pokazala je da su žene u postmenopauzi koje su jele najmanje dvije do tri breskve dnevno imale niže stope rizika za razvoj određenih vrsta raka dojke.

Oči

Breskve su izvor beta-karotena, crveno-narančastog pigmenta koji se u ljudskom organizmu pretvara u vitamin A, esencijalan za zdravlje očiju.

Koža

Ekstrakt iz koštica breskve ili cvjetova breskve, naneseni na kožu, smanjuju oštećenja nastala UV zračenjem, pomažu koži da zadrži vlažnost i mladolikost.

Breskve su najslađe kada ih rashlađene jedemo na plaži, ali ukusne su i grilane pa servirane s kuglicom sladoleda ili šlagom, u kolaču od prhkog tijesta, jogurtu ili u smoothieju. Možete ih dodati i slanim jelima, primjerice pire od breskve servirati s pečenom svinjetinom ili svježu breskvu narezati i dodati zelenoj salati.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.